Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

SİVİLCELER NASIL GEÇER?

Hayatımızın bir noktasında hepimizin başına gelmiştir.

 

SİVİLCELER!

 

Kaygılanacak bir şey yok, hemen önlemimizi almamız gerekir.

 

Sivilce nedir?

Sivilceler, kıl foliküllerinin (gözeneklerin), yağ (sebum) ve ölü hücre kalıntılarıyla tıkanmasıyla oluşan bazen dışardan görünen bazen de cilt yüzeyine çıkmayan bir cilt problemidir. Sivilceler bazı durumlarda yağlı cilde, lekelere neden olabilir ve acı verici olabilirler.

Sivilce türleri nelerdir?

 

Açık Komedon

Açık komedonlar, siyah noktalar olarak görünürler. Kendiliğinden iyileşirler fakat dokunulduğunda iltihaplanabilir ve büyük sivilcelere dönüşürler.

 

Kapalı Komedon

Beyaz noktalar olarak görünürler. Gözeneklerin üstü kapandığı için tedavisi daha zor olabilmektedir. Salisik asit tedavisi önerilmektedir.

 

Papül

Papüller, hassas ve ağrılı olabilen iltihaplı kırmızı sivilcelerdir. Dokunulduklarında püstüllere dönüşebilirler.

 

Püstül

Püstüller, iltihaplı sarı sivilcelerdir. Bu sivilce türü papüllere benzer fakat içinde irin bulunduğundan ortasında beyaz ucu vardır. Kendiliğinde geçebilirler fakat sivilce lekesine neden olabilir ve tekrar çıkabilirler.

 

Nodüller

Nodüller, cilt altında oluşan büyük, ağrılı ve iltihaplı yuvarlak sivilcelerdir. Cildin altında veya üstünde olurlar. Apse yapabilir, patlayabilir ve iz bırakabilirler.

 

Yetişkin Sivilceleri

Kronik ve tekrarlayan enflamatuvar (kırmızı noktalar) ve komedonal (siyah nokta) lezyonlar olma eğilimindedir.

Sivilceler neden çıkar?

Sivilce, genel olarak kıl foliküllerinin (gözenekler) yağ üretimi (anormal sebum) üretiminin normal düzeyin üzerine çıkmasıyla oluşur. Bu fazla seviyedeki sebum, aslında zararsız bir cilt bakterisi olan P. acnes’in zararlı hale gelmesine neden olur.

 

Yaş

Sivilce gençlerde ve genç erişkinlerde çok yaygındır. 11 ila 30 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık %95'i bir dereceye kadar akneden etkilenir.

Akne en çok 14-17 yaş arası kızlarda ve 16-19 yaş arası erkek çocuklarda görülür.

Çoğu insan, semptomları yaşlandıkça düzelmeye başlamadan önce birkaç yıl boyunca sivilceye sahiptir.

Akne genellikle bir kişi 20'li yaşların ortalarındayken kaybolur.

Bazı durumlarda akne yetişkin yaşamına kadar devam edebilir. 35 yaş üstü yetişkinlerin yaklaşık %3'ünde sivilce vardır.

 

 

Genetik

Sivilceye yatkınlık genetik olarak aktarılabilmektedir. Ailede ergenlikte sivilce geçmişi varsa çocuklarında ergenlik, yetişkinlikte sivilce sorunu varsa çocukta da yetişkinlikte sivilce görülebilir.

 

Cinsiyet

Kadınlar, yetişkin sivilcesine erkeklerden daha yatkındır. Bunun nedeni de kadınlarda hamilelik, ergenlik ve regl dönemlerinde keskin hormon değişimleri yaşaması ile açıklanır.

 

Hormon

 

Ergenlikte sivilce testosteron seviyesinin yükselmesi ile ortaya çıkar. Testosteron sebum üretimini arttırarak gözeneklerin tıkanmasına neden olur.

 

 

İlaç kullanımı

Steroid, testosteron veya lithium etken maddesi olan ilaçlar sivilce oluşumuna neden olabilmektedir.

 

Beslenme

Ekmek, makarna gibi karbonhidrat açısından zengin içeriklerin fazla tüketilmesi akne oluşumuna neden olabilmektedir.

 

Stres

Araştırmalara göre stres sıfırdan sivilceye neden olmasa da var olan sivilcelerin kötüleşmesine neden olabilmektedir.

 

Yağlı yüzeyler

Telefonlar, yastıklar, kasklar yüzeylerinde oluşan bakterilerin ciltle teması. Sonucu sivilce oluşabilmektedir.

 

Mevsim değişiklikleri

İlkbahar cilt için kritik bir zamandır. Bahar aylarında vücudun aşırı çalışmaya başlaması sonucu kan dolaşımı hızlanması ve hormon seviyesinde artış nedeniyle cilt hassaslaşır. Birçok kişi farklı cilt sorunları yaşayabiliyor. Özellikle akneye meyilli ciltlerde yağ üretimi artarak akneler çoğalıyor. İnsan vücudunu etkileyen en önemli faktör sıcak ve soğuk farklılıklarıdır. Kış aylarına uyum sağlayan vücudun bahara alışmaya çalışması vücutta gerginlik ve stres yaratır.

 

Sivilceler nasıl geçer?

Sivilceler şiddetine bağlı olarak farklı tedavi yöntemi gerektirirler.

 

 

İlk olarak yapabilecekleriniz:

Etkilenen bölgeyi yumuşak bir sabun veya temizleyici ve ılık suyla yıkayın. Çok sıcak veya soğuk su akneyi daha da kötüleştirebilir.

 

Yatmadan önce makyajınızı tamamen çıkarın.

Düzenli egzersiz sivilcelerinizi iyileştiremez, ancak ruh halinizi iyileştirebilir ve benlik saygınızı iyileştirebilir. Egzersizi bitirdikten sonra mümkün olan en kısa sürede duş alın, çünkü ter aknenizi tahriş edebilir.

 

Saçınızı düzenli olarak yıkayın ve saçınızın yüzünüze düşmesine izin vermemeye çalışın.

 

 

Sivilcelerin tedavisi nasıl olur?

 

Hafif sivilceler için

Sivilceleri ortaya çıktıklarında gidermeye yardımcı olmak için kremler ve temizleyiciler kullanabilirsiniz.

 

Akne kremlerinde ve jellerinde bulacağınız yaygın bileşenler şunları içerir:

  • Benzoil peroksit: Bu bileşen, mevcut sivilcelerin kurumasına yardımcı olur, yenilerinin oluşmasını engeller ve sivilceye neden olan bakterileri önlemeyi destekler.
  • Salisilik asit: Bu bileşen, gözeneklerin akneye neden olan bakterilerle tıkanmasını önlemek için cildinizin pul pul dökülmesine yardımcı olur.

 

Birkaç hafta kullandıktan sonra semptomlar yaşamaya devam ederseniz, profesyonel tedaviye başvurmayı düşünebilirsiniz.

 

Herbaderm Superserum Salisilikasit Düzensiz ve Yağlı Ciltlere Özel

 

Orta derecede sivilceler için

Orta derecede sivilceniz varsa bu içerikler önerilebilir:

 

  • Benzoil peroksit
  • Eritromisin veya klindamisin gibi antibiyotikler
  • Retinol gibi retinoidler
  • Bazı durumlarda, akne tedavisine yardımcı olmak için oral antibiyotik veya hormonal doğum kontrolü önerilebilmektedir.

 

Retinoidler

Retinoik asitler veya tretinoin içeren ilaçlar, kıl foliküllerinin tıkanmasını engellediği için genellikle orta dereceli sivilceler için faydalıdır. Bunlar kremler, jeller ve losyonlar olarak gelir. Retinoid bir asit olduğu için cildin yavaş yavaş alıştırılması gerekmektedir. Haftada üç kez olmak üzere akşamları, daha sonra cildiniz alıştıkça her gün uygulanabilir. Tretinoini’nin benzoil peroksit ile aynı anda uygulanması sakıncalı olabilir. En doğru sonuç için doktor desteği almak gerekmektedir.

 

Retinoidler cildinizin güneş hassasiyetini artırır. Bu nedenle kullanımı sırasında iyi bir güneş koruyucu kullanmak çok önemlidir.

 

Tavsiye ürün: The Purest Solutions - 1% Retinol + Ceramide & Rejuvenating Retinol Vita-A Serum 30 Ml

 

 

Nasıl bakmalıyım? Hangi ürünleri kullanabilirim?

Neleri yapmamalıyız?

  • Cildin etkilenen bölgelerini günde iki defadan fazla yıkamayın. Sık yıkama cildi tahriş edebilir ve semptomları daha da kötüleştirebilir.
  • Sivilcelerinizin üzerine diş macunu sürmeyin. Diş macunu antibakteriyel özelliğiyle sivilcenizi kurutsa da hassas olan bölgeye büyük zararlar da verebilmektedir.
  • Cildinizde makyaj ile uyumayın.
  • Siyah noktaları "temizlemeye" veya lekeleri sıkmaya çalışmayın. Bu onları daha da kötüleştirebilir ve kalıcı izlere neden olabilir.
  • Aşırı makyaj ve kozmetik kullanmaktan kaçının.
  • Yağ bazlı (bazen "komedojenik" olarak etiketlenmiş) makyaj, cilt bakımı ve güneş bakım ürünlerinden kaçının. Cildinizdeki gözenekleri tıkama olasılığı daha düşük olduğundan, su bazlı komedojenik olmayan ürünler kullanın.

 

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Ciltteki problemlerin çözümü için en doğru yol doktora görünmektir. Eğer kişisel bakım ürünleri sivilcelerinizi temizlemiyorsa, akne devamlı ve birden fazla şekilde ortaya çıkıyorsa, bir dermatoloji doktoruna görünme zamanınız gelmiştir.

 

Orta yaşlılarda birden ortaya çıkan sivilceler, altta yatan bir hastalığı işaret edebilmektedir.

 

Sivilce geçtikten sonra geriye kalanlar:

 

Skar

Skarlar, büyük ve derine nüfuz eden sivilcelerin dokulara zarar vermesiyle derin izlerin oluşmasıdır. Bu nedenle hasar alan bölgede kolajen üretimini arttırmak gereklidir. BUNUN İÇİN: Retinal, Retinol, Glikolik Asit, Laktik Asit (AHA), Salisilik Asit (BHA), Peptidler, C vitamini, Ginseng kullanılabilir.

 

 

Lekeler

Lekeler, sivilcelerden sonra ciltte koyu renkli veya kırmızı renkteki bölgesel hasarlardır. Aloe Vera bitkisi, ciltteki leke ve izlerin görünürlüğünü azaltmaya yüksek derecede yardımcı olabilmektedir. Glikolik, salisilik asitler, aknenin neden olduğu kırmızı pigmentli lekelere uygulandığında iyi sonuçlar elde edebilir. Cilde parlaklığı geri kazandırabilir ve muhtemelen gözenekleri sıkılaştırır.

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin