Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Yulafın Cilde Faydaları Nelerdir?

Bu yazıda neler var?

Giderek bilinçlenen tüketiciler hem beslenme alanında hem de güzellik alanında sağlıklı ve güvenilir tercihlere yönelmiştir. Bu anlamda çeşitli gıdalar kullanılırken en çok kullanılan ürünlerin başında yulaf gelir. Bunun sebebi kolay ulaşılabilir olması ve kullanım alanlarının çeşitli olmasıdır. Tabi yulafın faydalarını da unutmamak gerekir. Bu kadar popüler olan bir yiyeceği yazılarımıza konu etmemek olmazdı. Yazının içerisinde yulafın faydaları özellikle de yulafın cilde faydaları nelerdir ondan bahsettik. Haydi bakalım!

Yulaf ve Yulafın Faydaları

İlk olarak birkaç tanım ile başlayalım. Yulaf, Avena sativa olarak adlandırılan bir tahıl grubu ürünüdür. Tam tahıl adını verdiğimiz tahıllardandır. Yulaf tanelerini pişirmesi uzun sürer. Bu yüzden yulaf unu, yulaf ezmesi, kepeği gibi farklı şekillerdeki kullanımı yaygındır.

Yulafın içerisinde çözünür lifler, proteinler, doymamış yağ asitleri, fitokimyasallar, vitaminler ve mineraller yer alır. Tüm bu bileşenler yulafı besin öğeleri açısından zengin bir gıda yapar. Yulaf iyi bir lif kaynağıdır. İçerisinde bulunan beta glukan adındaki suda çözünen lif türü bağırsaktaki faydalı bakterilerin gelişimini destekler. Böylece bağırsak sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Yine beta glukan sayesinde kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu durum beta glukanın kolesterol bakımından zengin olan safranın vücuttan atılmasını arttırması ile ilgilidir.  Yulaf içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde kan damarlarını gevşeterek daha iyi bir kan akışı sağlayabilir.

Yulafta gluten miktarı oldukça düşük olduğundan glutensiz bir gıda olarak değerlendirilir. Glutensiz ürün arayışında olan bireyler için iyi bir alternatiftir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Glutensiz bir tahıl olsa da herhangi bir sağlık nedeninden dolayı gluten tüketmiyorsanız yulaf kullanırken dikkat etmeniz gereken iki nokta vardır. İlk olarak yulafın bileşiminde yer alan avenin proteini gluten ile benzer yapıda bir proteindir. Nadir de olsa çölyak hastaları için sorun oluşturabilir. İkinci olarak ise yulaf, gluten içeren tahıllar ile aynı üretim hattında üretilmiş olabilir. Böyle durumlarda yulafa gluten bulaşma ihtimali vardır. Çölyak hastaları, gluten intoleransı bulunan ve gluten tüketmeyi tercih etmeyen bireyler glutensiz olduğu onaylanan yulaf ürünlerini tercih etmelidir.

Kolloidal yulaf ezmesi nedir?

Yulaf ve yulaf ezmesini aynı zanneden birçok kişi var. Yulaf tahılın kendisidir. Yulaf ezmesi ise yulaf tanesinin kabuğunun çıkarılması, buharda pişirilmesi ve ezildikten sonra kurutulması ile elde edilen bir üründür. Yulaf ve yulaf ezmesi arasındaki fark temel olarak budur. Yani sabahları kahvaltılarımızda, gün içerisinde ara öğünlerimizde tükettiğimiz ürün yulaf değil yulaf ezmesidir. Buradaki ayrımdan bahsetmemizin sebebi kolloidal yulaf ezmesi konusuna değinecek olmamızdır. Çünkü yulafın cilde faydaları dediğimiz zaman akla ilk gelmesi gereken kolloidal yulaf ezmesidir. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 2003 yılında kolloidal yulaf ezmesini resmi olarak bir cilt koruyucusu olarak sınıflandırmıştır. Kolloidal yulaf ezmesi yulafın öğütülüp toz haline getirilmesi ile elde edilmektedir. Cilt üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. O zaman yulafın cilde faydaları nelerdir bir göz atalım.

Yulafın Cilde Faydaları Nelerdir?

Kolloidal yulaf ezmesi cildi yumuşatan veya yatıştıran bir maddedir. Bunun sebebi cilde fayda sağladığı bilinen yağları, proteinleri, vitaminleri, mineralleri ve diğer besinleri içermesidir. Ayrıca ciltte bir koruma kalkanı olarak görev yapar. Cilde sürüldüğü zaman tahriş edici maddeleri bloke ederek tahrişlerden korur. Sahip olduğu anti-inflamatuar özellikler, cildin doğal pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Bahsettiğimiz etkilerden dolayı kolloidal yulaf ezmesi egzama, şiddetli kuru cilt, hafif yanıklar ve su çiçeği dahil olmak üzere birçok cilt sorunlarını hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca kiri, yağı ve ölü deri hücrelerini temizleyerek bir peeling görevi görebilir. 

2015 yılında yapılan çalışma laboratuvar ortamında kolloidal yulaf ezmesi özü ve yulaf ezmesi bazlı bir losyon kullanılarak kuru, kaşıntılı bacakları olan 29 kadın katılımcı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda kolloidal yulaf ezmesinin cilt kuruluğu, pullanma ve pürüzlülüğü iyileştirmeye yardımcı olabilecek antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kaşıntıyı azaltabileceği belirtilmiştir.

Kolloidal yulaf ezmesi uzun yıllardır kaşıntılı, kuru ve tahriş olmuş ciltler için bir merhem olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise birçok cilt bakım ürünü yulaf içerir. Yulaf içeren cilt bakım ürünlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Yulaf Cilde Nasıl Uygulanır?

Yulafın cilde faydalarından bu kadar bahsettikten sonra yulaf cilde nasıl uygulanır ona bakalım. Yulaf ezmesini blender kullanarak toz haline getirdikten sonra uygulamak istediğiniz bir bölgede uygulayabilirsiniz. Elde ettiğiniz toz çok ince olmalıdır. Yeterince ince olup olmadığını kontrol etmek için 1 yemek kaşığı toz halindeki yulafı 1 bardak su ile karıştırın. Süt beyazı rengine dönerse tozun inceliği yeterlidir denebilir. Şunu da unutmamak gerekir ki ev ortamında bu tip bir uygulama optimum fayda sağlamaz. Herhangi bir cilt rahatsızlığınız varsa ilk olarak bir uzmana danışmalısınız.

Yulaf Cildi Beyazlatır Mı?

Yulaf konusunda merak edilen konulardan biri de cildi beyazlatma özelliğinin olup olmadığıdır. Merak konusu olmasının nedeni ise birçok yazıda yulafın cildi beyazlattığının anlatılmasıdır. Fakat yulafın cilt üzerinde böyle bir etkisi olduğuna dair bilimsel çalışma yoktur.

Yulaf ve yulaf ezmesi birçok yönden olumlu etkilere sahiptir. Sizler de ister beslenmenizde ister cilt bakımınızda yulafın faydalarından yararlanmak istemez misiniz?

İşte yulaf içeren tüm ürünlerimiz!

 

Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar:

Bu yazıda neler var?

YAZIDA BAHSEDİLEN ÜRÜNLER

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin