Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Vegan Ürünler Hakkında Merak Edilenler

Bu yazıda neler var?

Vegan kavramı en temel anlamı ile kişinin birden farklı nedenden dolayı hayvanlardan elde edilen ürünleri reddetmesi esasına dayanıyor. Bunun yanı sıra hayvan kökenli içeriğe sahip ürünler de vegan tüketim alışkanlıklarının dışında kalıyor. Vegan ürünler genel anlamda içerisinde hiçbir hayvansal içerik bulunmayan maddeleri ifade eder.

Genel olarak vegan ürünler hayvanlardan gelen et, deri, süt, yumurta, bal ve yün gibi birçok içeriğin kullanımından kaçınma esasına göre üretilir. Özellikle deterjan ve kozmetik üretiminde vegan kavramı etik açıdan oldukça önemli bir yere sahip.

Makyaj ve kişisel bakımda kullanılan bir ürünün vegan kozmetik ürünleri içerisinde yer alması, üretim aşamasında hayvansal içeriklere başvurulmadan tüm aşamaların tamamlanması anlamına geliyor.

Kişisel bakım ürünlerinde hayvansal içerikli malzemelerden uzak durmak isteyen birçok kullanıcı vegan ürün nedir sorusuna yanıt arıyor. Bu soruya kapsamlı bir şekilde yanıt vermek mümkün.

Genel olarak hayvansal ürün ve maddelere yer vermeden elde edilen tüm kozmetik, deterjan, çeşitli temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleri bu kapsamda yer alıyor.

Bir Ürünün Vegan Olduğunu Nasıl Anlarız?

Hayvan kaynaklı ürünleri reddedenler vegan sertifikasına sahip ürünleri kullanmayı tercih eder. Bununla birlikte kullanılan ürünlerin vegan olduğunu nasıl anlarız sorusu pek çok kişinin aklında yer almaya başladı. Bir ürünün vegan şartlara uygun olarak üretildiğini anlamak için aşağıdaki detaylara dikkat edebilirsiniz;

 

İçerik okuma: Vegan ürünler arasında seçim yaparken içerik okuma konusunda bilinçli olmanız pek çok sorunun ortadan kalkmasını sağlıyor. Tercih ettiğiniz ürünlerin arkasında yer alan içeriği inceleyerek hayvansal kaynaklı malzemeler kullanılmışsa uzak durabilirsiniz.

 

Vegan sertifikası: Bir ürünün vegan şartlara uygun şekilde üretildiğini ve kullanıcıya ulaştığını göstermek için vegan sertifikasına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle vegan ürünleri alırken arkasında sertifika ile ilgili ibarenin bulunduğundan emin olmanızda fayda var. Aynı zamanda vegan ürünler üreten firma ve markalar hakkında araştırma yaparak da doğru seçimlere ulaşabilirsiniz.

Vegan Ürünler Cruelty Free Midir?

Vegan ve cruelty free sıklıkla karıştırılan kavramlardan biri. Vegan malzemeler ile üretilen ürünler hayvansal hiçbir katkı kullanılmadan elde edildiği için bu şekilde adlandırılıyor. Cruelty free ise söz konusu ürünlerin üretim aşamasında hayvanlar üzerinde test edilmeden piyasaya sürülmesi anlamına geliyor.

Ancak bu noktada vegan ve cruelty free kavramının birbirinden ayrı olduğunu bilmeniz gerekir. Vegan ürünler cruelty free özelliği taşımak zorunda değil. Yani bir ürün vegan olsa dahi pek çok aşamasında hayvanlar üzerinde deney yapılıyor olabilir. Aynı şekilde cruelty free ürünler de vegan özelliği taşımıyor olabilir. Cruelty free ürünlerinin içeriğinde hayvansal kaynaklı birçok maddenin kullanıldığını görebilirsiniz.

Tüketici olarak hayvanlar üzerinde test yapmayan ve hayvansal içerik barındırmayan ürünler tercih etmek istiyorsanız bu iki kavramı ayrı olarak değerlendirmeniz gerekir.

Vegan, Organik ve Doğal Ürünler Arasındaki Farklar

  • Vegan ürünler üretim aşamasının hiçbir yerinde hayvansal malzemeler kullanılmadan elde edilen malzemeleri ifade eder.
  • Vegan ürünlerin içerisinde bal mumu, yumurta, bal, süt ve deri gibi hayvansal bileşimler bulunmuyor.
  • Organik ürünler üretim esnasında herhangi bir kimyasal girdi kullanılmadan yapılır.
  • Ayrıca organik ürünlerin üretiminde ekolojiye destek olma bilinci yer alır.
  • Doğal ürün ise içerisinde ve yapısında doğal olmayan hiçbir katkı maddesi bulundurmayan ürünleri ifade eder.
  • Aynı zamanda doğal ürünlerin doğal yaşamda ilaç, kimyasal ve benzeri kullanılmadan üretilmiş olması gerekiyor.

Vegan Ürün Seçerken Düşülmemesi Gereken Tuzaklar

Vegan ürünleri hayatının merkezine yerleştirmek isteyen birçok insan özellikle kozmetik ürünlerini inceleyerek işe koyuluyor. Günümüzde geniş yer kaplayan pek çok kozmetik markasının vegan şartlara uyum sağlamadığını görebilirsiniz.

Tam da bu noktada ürün seçimlerinde tuzağa düşmemek için vegan kozmetik markaları hakkında fikir sahibi olmanız gerekiyor. Markalar ve üretim süreçleri hakkında şeffaf bilgilere sahip olmanız sağlıklı ürün seçiminin ilk adımı.

Genel olarak %100 vegan sertifikası, cruelty free gibi detaylar vegan ürünlerin doğruluğunu teyit etmek açısından büyük önem taşıyor. Ancak pek çok marka ve ürün incelendiğinde bu kriterin tuzağa düşürmeye müsait olduğu görülüyor. Vegan ürünlerde bulunmaması gereken içerikleri öğrenerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bu noktada tuzağa düşmemek ve ürünün vegan şartlara uygunluğunu ölçmek için yapacağınız ilk şey firma ile iletişime geçmek. Daha sonra marka ile ilgili bir araştırma yaparak muğlak beyanları kontrol edebilir ve sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.

Vegan koşullara uygun olarak üretilen birden fazla kozmetik için Flavus Vegan ürünlerine göz atın.

Bu yazıda neler var?

EDİTÖRÜN ÖNERİLERİ

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin