Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Sezgisel Beslenme Nedir?

Sezgisel Beslenme Nedir?

   Sezgisel beslenme terimi ilk kez 1995 tarihinde Evelyn Tribole ve Elyse Resch tarafından yazılmış bir kitabın adı olarak ortaya çıkmıştır. İlk öncüleri arasında, 1978 yılında Dr. Orbach ve 1982’den bu yana duygusal beslenme hakkında yazılar yazan Geneen Roth yer alır. Belirli kalıplara sokulan diyetlerin hiçbir işe yaramadığı, bunun yerine yaşam tarzının değiştirilmesi ve duygusal yeme nedenlerini düzeltmenin doğru yol olduğu düşüncesiyle sezgisel beslenme fikri hayata geçirilmiştir.

   Sezgisel beslenme bir diyet programından daha çok bedeninizin uyarılarını dinlemektir. Temelde geleneksel diyete karşıdır. Ne yiyeceğiniz, ne kadar ve ne zaman tüketeceğiniz konusunda kurallar vermez. Sezgisel beslenme, vücudunuz ve açlık ve tokluk sinyalleriniz konusunda sizi uzmanlaştırır. Seçimleri size bırakır. Sezgisel beslenme yeme ve beden algısına karşı sağlıklı bir tutum oluşturmayı sağlar. Temel fikri; açken yemek, doyulduğunda yemeyi bırakmaktır.

Birçok doktor ve diyetisyen sizi farklı beslenme kalıplarına sokarak sezgisel beslenmeden maalesef ki uzaklaştırır. Öğün saatlerinin belirlenmesi, bedene ve kişiye uygun olmayan kalıpların kullanılması yanlış bir uygulamadır. Doğru olan sezgilerinize güvenmeniz, bedeninizin ihtiyaçlarına göre hareket etmenizdir.

    En önemli faktör duygusal açlık ile fiziksel açlığı birbirinden ayırmaktır. Daha sonrasında vücudunuzun sezgilerine nasıl güveneceğinizi öğrenmeniz gerekir. Sezgisel beslenmeye başlamanın birçok yolu vardır. Öncelikle yeme tutumlarınızı gözlemlemelisiniz. Açlığınızın duygusal mı fiziksel mi olduğunu keşfetmelisiniz. Fiziksel açlığın mide guruldaması, karın ağrısı gibi fiziki belirtileri vardır. Doyduğunuzda ise yemeyi kesmelisiniz. Midenizi doldurmamalısınız. Vücudunuzu ve ruhunuzu keşfetmeniz sağlığınız için yapacağınız en değerli harekettir.

Temel Prensipleri Nelerdir?

-Diyet düşüncesinden uzaklaşmalısınız.

-Açlığınızı sevmelisiniz ve ona saygı duymalısınız.

-Besinlerle barışmalısınız. Atalarımızdan gelen kıtlık düşüncesini geride bırakmalısınız.

-Yemekten keyif almalısınız.

-Duygularınızı yemek dışında farklı şeylerle doyurmalısınız.

-Vücudunuza saygı duymalısınız.

-Tartıya odaklanmamalısınız.

-Tokluğunuzu hissetmelisiniz.

-Tatmin duygusunu keşfetmelisiniz.

-Egzersiz yaparak farklı hisleri denemelisiniz.

-Kendinize iyi davranmalısınız.

Sezgisel beslenmenin faydaları nelerdir?

   Sezgisel beslenme ile kilo kontrolü yapabilirsiniz. Tıka basa yeme dürtüsünü azaltırsınız. Beslenme ile ilişkinizi düzeltirsiniz. Kan şekerini dengeler, kolestrol seviyenizi düşürürsünüz. Hamilelik sonrası sağlıklı kilo verirsiniz. Anksiyeteniz azalır, depresyonu önlersiniz. Bedeninizle olan ilişkiniz düzelerek özgüveninizi arttırırsınız. 

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin