Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Kolajen Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kolajen Nedir?

Kolajen insan vücudunda en bol bulunan proteinlerden biridir. Birincil işlevi cilt, kemikler, tendonlar ve kıkırdak gibi bağ dokusuna güç ve esneklik sağlamaktır. Kolajen ayrıca saç ve tırnakların yapısını destekleyerek sağlıklı kalmalarına yardımcı olur. Peki yeterince kolajen almadığınızda ne olur? 

İnsan vücudunda en bol bulunan protein olan kolajen, toplam vücut kütlemizin yaklaşık %30'unu oluşturur!

Kolajen, başta glisin ve prolin olmak üzere çeşitli amino asitlerden (proteinlerin yapı taşları) oluşur. Kolajen, tüm vücudunuzdaki bağ dokusunun (deri, tendonlar, bağlar) önemli bir yapısal bileşeni olmasının yanı sıra, hasarlı dokuların onarılmasında ve yaşam boyunca sağlıklı hücrelerin korunmasında da önemli bir rol oynar.

Kolajen Çeşitleri Nelerdir?

Kolajen, birçok farklı doku türünde bulunan bir protein türüdür. Cilt, kaslar ve tendonlar dahil olmak üzere vücudunuza güç ve yapı sağlar.

Üç tür kolajen vardır:

  • Tip 1 (kemik, deri ve tendonlarda bulunur)
  • Tip 2 (kıkırdak ve bağ dokularında bulunur)
  • Tip 3 (kan damarlarında bulunur)

 Tip 1 Kolajen Nedir?

Tip 1 kolajen vücutta en bol bulunan kolajen türüdür. Deride, tendonlarda, bağlarda ve kemiklerde bulunur. Toplamda yaklaşık 28 kolajen türü vardır, ancak çoğu insan sadece ikisini bilir: Tip 1 ve Tip 2. Bu iki tür hakkında bilinmesi gereken ilk şey, aslında farklı türler olmadıklarıdır; bunlar sadece aynı proteinin (bir tür) farklı formlarıdır. Hayvansal protein (et) içeren yiyecekler yediğinizde, onlardan bir tür Tip 2 kolajen alırsınız - ve eğer et yemezseniz, o zaman hiç Tip 2 almazsınız!

 Tip 2 Kolajen Nedir?

Kolajen tip 2 ciltte, kemiklerde ve bağlarda bulunur. Cildinize esneklik kazandırır, sağlıklı eklemlerin korunmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Yaraların iyileşmesine, yeni cilt hücrelerinin oluşmasına, saç ve tırnakların uzamasına yardımcı olur. Kolajen ayrıca osteoartrit yönetimine yardımcı olarak kemik sağlığının korunmasında ve zaman içinde kemikleri güçlendirerek osteoporozun önlenmesinde önemli bir rol oynar.

 Tip 3 Kolajen Nedir?

Tip 3 kolajen vücutta en bol bulunan kolajen türüdür. Deri, kemik ve tendonlarda bulunabilir. Tip 3 kolajen toplam vücut ağırlığınızın yaklaşık %40'ını oluşturur. Dokularımızın yapısal bir bileşeni olmasının yanı sıra, bu protein türü, yaraların düzgün bir şekilde iyileşebilmesi için yaralara hücre göçünü kolaylaştırarak yara iyileşmesinde de önemli bir rol oynar.

Tip 3 kolajen, fibroblastlar (bağ dokusunu oluşturan hücreler) ve kondrositler (kıkırdak hücreleri) tarafından üretilir.

Hangi Tip Kolajeni Tercih Etmelisiniz?

Kolajen söz konusu olduğunda, üç tür vardır: tip 1, 2 ve 3. Tip 1 vücudunuzdaki en yaygın formdur ve tüm kolajenin %90'ından fazlasını oluşturur. Tendon ve bağların yanı sıra ciltte ve kalp kapakçıkları ya da kan damarları gibi diğer organlarda da bulunur. Tip 2 kıkırdak (eklemleri koruyan esnek doku), kemik (vücudumuzun sert iskeleti) ve dişlerin içinde bulunur; bu tip vücudumuzdaki toplam kolajen içeriğinin yaklaşık %6'sını oluşturur. Son olarak, Tip 3 sadece kıkırdakta bulunur - bu da yaklaşık 68 kilogram ağırlığındaki ortalama bir insan için toplam vücut ağırlığının yaklaşık %4'ünü oluşturur .

Kolajen, kas dokusunun yanı sıra kemiklere sertliğini veren kalsiyum fosfat kristalleri gibi kemik mineral birikintilerinin oluşmasına yardımcı olur; bu mineraller aynı zamanda zayıf kaslar veya yaşlanmaya bağlı olarak azalan hormon üretimi gibi kırık risk faktörlerine karşı güçlendirerek osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Kolajen proteinler aynı zamanda kasları uçlarından bağlayan tendonlar gibi bağ dokularında da bulunur, böylece halter antrenmanları gibi egzersiz seansları sırasında gerildiklerinde birbirlerinden kopmadan sorunsuzca hareket edebilirler.

Kolajen takviyesinin yan etkileri var mıdır?

Dikkate alınması gereken bazı olası yan etkiler de vardır.

  • Önce doktorunuza danışmadan kolajen takviyesi alırsanız çok fazla protein, D vitamini ve kalsiyum alabilirsiniz. Protein, kas büyümesi ve onarımı için önemli olan bir besin maddesidir - ancak aynı zamanda et ve fasulye veya fındık gibi diğer yüksek proteinli yiyecekleri yiyerek doğal olarak aldığımız bir şeydir. Böbrek yetmezliği adı verilen bir durumunuz varsa (bu, yeterli böbrek fonksiyonu olmadığı anlamına gelir), fazladan miktarda protein almak böbrekleriniz için tehlikeli olabilir çünkü böbrekleriniz proteini düzgün bir şekilde işleyemeyecektir.
  • A Vitamini toksisitesi baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk ve karın ağrısına neden olabilir ve nadir durumlarda karaciğer hasarına veya ölüme bile yol açabilir! Günde 2 mikrogramdan fazla A vitamini almak sizi bu tür bir toksisite riski altına sokacaktır; çoğu multivitamin %0 DV (% günlük değer) içerir, bu nedenle folik asit (yeşil yapraklı sebzelerde doğal olarak bulunan başka bir form) dahil olmak üzere hamilelik sırasında ekstra besin maddelerine ihtiyaç duyan hamile kadınlar için özel olarak tasarlanmadıkları sürece tek başlarına çok fazla alma konusunda endişelenmeyin. Ancak beta karoten ve sistemimize alındıktan sonra retinole dönüşen retinil palmitat içeren diğer takviyelerle birlikte alındığında, bir oturuşta toplamda ne kadar tüketildiğine bağlı olarak bazı yan etkilerin ortaya çıktığını görebiliriz."

Beslenmenizde kolajeni nerede bulabilirsiniz?

Kolajeni balık, yumurta ve sebzeler de dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulabilirsiniz. Kolajenle yemek pişirmek veya kolajen içeren bütün gıdaları tüketmek için çaba sarf etmeden diyetinize daha fazla eklemek istiyorsanız kolajen takviyeleri de mevcuttur. Bununla birlikte, takviye almanın vücudunuzun bu kaynaklardan gelen tüm besinleri yiyeceklerle tüketildiği zamanki kadar iyi emeceği anlamına gelmediğini unutmayın.

Yiyeceklerden ne kadar kolajene ihtiyacınız olduğu kişiden kişiye değişir; bazı insanlar sadece küçük miktarlara ihtiyaç duyarken, diğerleri osteoporoz veya eklem ağrısı gibi sağlık sorunları nedeniyle daha büyük miktarlara ihtiyaç duyabilir. Sizin için ne kadarının doğru olduğundan emin değilseniz, ancak yine de doğrudan sıvı formda takviye gibi başka bir yöntem denemeden önce tariflere düzenli olarak kemik suyu (yüksek seviyelerde içerir) gibi şeyler ekleyerek alımınızı artırabilirsiniz.

Sağlıklı cilt, saç ve tırnakları korumak için her gün belirli miktarda kolajene ihtiyacınız vardır.

Sağlıklı cilt, saç ve tırnakları korumak için her gün belirli miktarda kolajene ihtiyacınız vardır. Kolajen ciltte, kemiklerde, kaslarda, tendonlarda ve bağlarda bulunan bir proteindir. Aynı zamanda sağlıklı saç ve tırnaklar için de önemlidir ve yaşlanmayı geciktirici özelliklere sahiptir.

Kolajen vücudunuzda bulunan bir protein türüdür. Sağlıklı cilt, saç ve tırnaklar için önemlidir çünkü yapılarını ve esnekliklerini korumaya yardımcı olur. Kolajen takviyeleri, artrit veya diğer durumların neden olduğu eklem ağrısını tedavi etmek için de kullanılabilir. Bununla birlikte, tüm takviyelerin eşit yaratılmadığını ve bazılarının zaman içinde büyük miktarlarda alındığında ishal veya mide bulantısı gibi yan etkilere sahip olabileceğini unutmamak önemlidir!

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin