İnsan Sağlığı İçin Son Derece Önemli Olan Biotin Nedir?
B7 vitamini veya H vitamini olarak da bilinen biotin, doğal ürünlerde bulunan ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan bir vitamin türüdür. Balık, yumurta, et, süt ürünleri, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi çeşitli gıdalarda bulunabildiği gibi vücudumuzdaki bağırsak bakterileri tarafından da üretilebilir. Hem güzellik hem de genel sağlık açısından son derece önemli olan biotin, vücudun pek çok fonksiyonunun yerine getirilmesine katkıda bulunur.
Biotin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Biotin; glikozu (şekeri), yağı ve proteini işlemeye ve onları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur. Biotin eksikliği kendini şu şekillerde gösterebilir:
- Saç kaybı
- Göz, burun ve ağız çevresinde kırmızı döküntüler
- Depresyon
- Uyuşukluk
- Tükenmişlik
- Uykusuzluk hastalığı
- İştah kaybı
- Göz kuruluğu
- Kırılgan saçlar
- Kırılgan tırnaklar
- Mantar enfeksiyonları
Cilt, Saç ve Sağlık İçin Biotinin Faydaları Nedir?
Biotinin vücut sağlığı, cilt, saç ve tırnak için birçok faydası vardır.
- Metabolizmayı Düzenler
Biotin metabolizmada bulunan yağ, protein ve karbonhidratları istenen enerji formuna dönüştürerek vücuttaki metabolizma seviyelerini düzenlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur.
- Kalbi Korur
Biotinin en önemli faydalarından biri de kalbi olası problemlerden korumaktır. Yeterli miktarda düzenli biotin tüketiminin, kalp içindeki kan akışını uyarabildiği ve böylece kalbi birçok yaygın sorundan koruduğu gözlemlenmiştir. Biotin, yüksek yoğunluklu lipoproteini artırmaya ve kalp risklerini azaltan düşük yoğunluklu lipoproteini azaltmaya yardımcı olur.
- Beyin Fonksiyonlarını Destekler
Beyninizin etkin çalışması için H vitamini kaynaklarına da ihtiyaç olduğunu biliyor muydunuz? Beynin çeşitli sorunlardan korunması için miyelin kılıfının oluşumunu destekleyen biotine ihtiyaç duyar. Ayrıca biotin beynin normal işleyişini düzenlemeye yardımcı olur.
- Bağışıklığı Artırır
Vücudun bağışıklık gücünü artırmakla bağlantılı olarak görülen beyaz kan hücrelerinin, biotin içeriği yüksek gıdalara ihtiyacı vardır. Araştırmalara göre biotin değerlerindeki eksiklik, bağışıklık sistemi sorunlarına neden olabilmektedir.
- Kan Şekerini Düzenler
Biotin, vücuttaki insülin üretimini ve vücuttaki glikoz miktarını artırarak kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Biotinin, tip 2 diyabetin kontrolünde oldukça etkili olduğu bilinmektedir.
- Hamilelikte ve Emzirmede Yardımcı Olur
Biotin hamilelikte olduğu kadar emzirme döneminde de hayati bir rol oynar. Biotin içeren gıdaların düzenli tüketimi, hamilelikte ve yenidoğan bebeğinizi emzirirken büyük fayda sağlar. Bu durumda biotinden faydalanan sadece siz değil, aynı zamanda bebeğiniz de olur.
- Enflamasyonu Bastırır ve Alerjik Bozuklukları Hafifletir
Biotinin iltihap önleyici özelliği sayesinde iltihap ve alerjik hastalıklara karşı kullanılabilir. Biotinin anti-inflamatuar ve anti-alerjik özellikleri; iltihaplanma ile ilgili çeşitli sorunları en aza indirir. Ayrıca sorunun kökenini hedef alarak alerji ve iltihabın tekrar oluşmasını engeller.
- Dokuları ve Kasları Onarır
Biotin, doku ve kasların onarılmasına yardımcı olur. Anti-bakteriyel, anti-inflamatuar ve anti-alerjik özellikleriyle, doku ve kaslardaki problemlerin büyümesini önlemeye yardımcı olur ve kısa sürede onarılmasını sağlar.
- Cildi ve Tırnakları Korur
Çeşitli cilt sorunları ve zayıf tırnaklarla mücadele ediyorsanız; biotin alımınızı artırabilirsiniz.. Biotin, cildi besleyen yağ asitlerinin üretimini destekler ve yağ bezlerinin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
- Saçları Korur
Biotin, saçtaki keratin üretimini uyarır ve folikül büyüme oranını artırabilir. Düzenli biotin alımı ile saçınızı güçlendirebilir ve parlaklık katabilirsiniz. Biotin ayrıca saç dökülmesi, kepek, kafa derisi kaşıntısı gibi çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.
DİKKAT!
Bazı antibiyotikler biotin emilimini etkileyebilir ve tiroid ilaçlarıyla farklı çalışabilir bu nedenle bir biotin takviyesine (veya genel olarak herhangi bir takviyeye) başlamadan önce doktorunuzla görüşmeniz her zaman en doğrusudur.
Bu yazıda neler var?