Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Güneş Koruyucular Cildimiz İçin Neden Bu Kadar Önemli

Birçok insan güneşin yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkarken güneş koruyucu kullanmayı ihmal eder. Bazıları ise sadece güneşin en sık görüldüğü yaz aylarında koruyucu kullanmanın yeterli olduğunu düşünür. Oysa yaz ve kış fark etmeksizin dışarı çıktığınız her gün güneş koruyucu krem ve losyonlardan destek almanız gerekir. Güneşten gelen ultraviyole ışınlar siz fark etmeden deri yüzeyine ve daha derinlere inerek geri dönüşü zor hasarlara zemin hazırlayabilir.

Çeşitli cilt rahatsızlıklarının önüne geçen güneş koruyucular içeriğindeki filtre ve korumalar sayesinde zararlı etkileri minimuma indirir. Güneşin cilt üzerinde yarattığı en etkili deformasyon erken yaşlanma ve cilt kanseri şeklinde kendini gösteriyor. Genel anlamda güneşten yayılan ultraviyole ışınlara maruz kalmak, erken yaşlanma belirtilerinin 20 yaştan itibaren belirgin hale gelmesine neden oluyor. UVB ışınları deri yüzeyini etkileyerek yaşlanma ve cilt kanseri gibi olumsuz reaksiyonlara zemin hazırlıyor.

Deri katmanlarını geçen güneş ışınları UVA ve UVB olarak tanımlanan zararlı ışınları beraberinde getirir. Bu ışınlar başta kırışıklık hızlandırma etkisi olmak üzere pek çok zarara sebebiyet verebilir. Güneşten gelen bir diğer zararlı ışın ise UVC. En zararlı ışınlar olmasına rağmen atmosfere ulaşmadığı için UVC ışınları cildinizde olumlu etkilere neden olmuyor.

 UVB ışınlarının en yoğun olduğu dönemler öğle saatine denk geldiği için, mümkün olduğunca dışarı çıkmamak ya da tam koruma sağlamak zararlı etkilerden kaçınmanın ilk adımını oluşturur. UVA ışınları ise daha derine inerek genetik sorunlara ve cilt deformasyonlarına sebebiyet verebilir.

Güneş Koruyucu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Birçok insan güneş kremi marka ve ürünleri arasında seçim yaparken farklı detaylara dikkat eder. Özellikle önem arz eden koruma faktörü ve kalıcılık gibi detaylar ise çoğu zaman geri plana atılır. Doğru güneş kremi seçiminde nelere dikkat edilmeli diyorsanız işte cevabı;

Güneş Koruma Faktörü

Güneş koruyucu yüz kremi başta olmak üzere tüm vücut bölgeleri için ürün seçerken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Güneş koruyucuların SPF değerlerine göre koruma düzeyleri farklılık gösterir. Buna göre SPF  2-12 olan güneş koruyucu ürünler minimal, SPF 12-30 olan ürünler orta derece ve SPF 30’un üstündeki ürünler yüksek koruma sağlama özelliğine sahip. İdeal bir koruma için SPF 30 ya da 50 faktör güneş koruyucu özelliği sunan ürünler tercih edilebilir.

Güneş Kremi Miktarı

Birçok kullanıcı güneş kremi seçerken avantajlı paketlere sahip olmak için yüksek miktardaki ürünlere yönelir. Ancak aldığınız büyük boy güneş koruyucu kremleri 1 yıl içerisinde bitirmiyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir. Tüm güneş koruyucu nemlendirici ürünlerinin arkasında yer alan 1 yıllık kullanım ömrüne dikkat etmenizde fayda var. 

Cilt Tipi

Herkes güneş kremi seçerken cilt tipi ve yapısı gibi detayları tam tutturamamaktan şikâyet eder. Yüz için güneş koruyucu seçerken nemlendirme ve pürüzsüzlük gibi detayları ön planda tutuyor olabilirsiniz. Özellikle yağlı ciltler için güneş koruyucu seçmek çok daha zorlu olabilir. Cildinizle bütünleşen ve kusma gibi problemler yaratmayan ürünler için cilt tipinizi bilmek ve ona uygun ürünler tercih etmek gerekir.

Güneş Kremi İçeriği

Güneşin zararlı ışınlarını ifade eden UVB ve UVA’ya karşı koruma içeren geniş spektrumlu kremler tercih etmek daha iyi sonuçlar almak açısından önemli. Bu nedenle güneş kremi alırken içeriğinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunan kremlerden kaçınmanızda fayda var. Aynı zamanda güneş kremlerinin kapatıcı özelliği sunan renkli seçeneklerine de dikkat edebilirsiniz. Özellikle pürüzsüz bir görünüm arıyorsanız renkli güneş kremi çeşitlerini değerlendirebilirsiniz. 

SPF Nedir?

Güneş kremleriyle ilgili olan SPF kavramını birçok kez duymuşsunuzdur. SPF tam olarak kullanılan güneş kreminin, güneşin zararlı etkilerine karşı ne kadar mücadele edebileceğini gösteren bir değerdir. SPF faktörü ile ilgili karıştırılan konuların başında hangi ışınlara karşı koruma sağladığı bilgisi yer alıyor. SPF sadece UVB ışınlarına karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir.

Genel olarak SPF’nin koruma seviyesine göre kızarıklık ve yanık gibi sorunların varlığını minimuma indirmek mümkündür. SPF 15, SPF 30 ve SPF 50 koruma faktörüne sahip olan ürünler arasındaki en önemli fark koruma süresidir. Buna göre SPF 50 faktörlü güneş koruyucu ile SPF 15’in koruma süresi aynı olmayacaktır.

UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan SPF, UVA ışınları için koruyucu özelliğe sahip değildir. UVA ışınlarından korunmak için PA++ özelliği sunan ürünlerden yardım alabilirsiniz. SPF PA ++ etkili güneş koruyuculara ulaşmak için tıklayın.

PA ve PA+ Farkı Nedir?

Günlük güneş koruyucu krem kullanırken koruma ve etki değerleri ile ilgili pek çok kavram karşınıza çıkar. PA kavramı ise The Protection Grade of UVA olarak isimlendirilir. Buna göre PA güneş koruyucuların UVA ışınlarına karşı koruma gücünü ifade eder.

 PA kavramı en temel anlamı ile SPF ve PA derecelendirmesine sahip bir güneş koruyucunun kişinin UV-B ve UV-A ışınlarının zararlarından ne kadar süre korunduğunu temsil eder. Aynı zamanda nasıl bir koruma gücü ile güneş ışınlarının zararları ile mücadele ettiğini de gösterir.

PA+ şeklinde karşınıza çıkan koruma ifadesi ise düşük ve orta şiddette UVA’ya maruz kaldığınızda 2-4 saat boyunca koruma sağlayacağı anlamına gelir. PA++ olduğunda ise söz konusu ürünün orta şiddette UVA maruziyetine karşı 4-8 saat arasında koruma sunduğu anlaşılıyor.

Güneşin Cilt Tipine Göre Etkileri

Genel olarak güneş koruyucu kullanırken pek çok insan cilt tipi, ürün yapısı ve marka gibi detaylara dikkat eder. Peki cilt tipine göre güneş kreminin koruma faktörünü ifade eden fototipinizi biliyor musunuz?

Fototiple ilgili merak ettiğiniz detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Fototip 1: oldukça beyaz bir ten rengi, kızıl ya da açık sarı saçlar, çiller, açık renk gözleri ifade eder. Bu cilt tipine sahip olan kişilerde güneş yanığı, kızarıklık riski yüksektir. Bu nedenle güneşe çıkarken çok yüksek koruma faktörü sunan ürünler kullanılmalı.


Fototip 2: Açık renkli ten, sarı saçlar, açık renk gözler. Bu cilt tipindeki kişiler güneşe çıktığı ilk haftadan sonra koruma faktörü yüksek ürünler sürmeli.
     
Fototip 3: Açık ten, koyu renkli saçlar, kahverengi ve ela gözlü kişiler. Bu özellikleri taşıyan kişilerin cildinde yüksek oranda güneş yanığı ve kızarıklık riski bulunuyor. İlk hafta yüksek koruma faktörlü ürünler, sonraki haftalarda orta koruma faktörlü güneş kremi ürünlerine geçiş yapılabilir.

 Fototip 4 veya 5: Buğday ve esmer ten, kahverengi ya da siyah saçlar, koyu renk gözler. Cilt üzerinde güneş yanığı ve kızarıklık gibi reaksiyonlar görülebilir. Bu tarz özelliklere sahip kişiler başlangıç için yüksek daha sonraki dönemlerde düşük ya da orta korumaya sunan ürünlere yönelebilir.
       
 Fototip ile ilgili doğru bilgileri edindikten sonra sizin için en uygun güneş koruyucuları incelemek ve satın almak istiyorsanız Flavus  farkını deneyimleyin.

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin