Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Gözlerinizin altındaki koyu halkalar, her iki gözün altındaki cilt koyulaştığında meydana gelir. Enfeksiyonun neden olduğu bir gözde yaralanma veya kızarıklık ve şişlik nedeniyle bir göz çevresinde oluşan morluktan farklıdır.
Göz altındaki koyu halkalar genellikle yorgunluktan kaynaklanır. Bazen, gözlerinizin altındaki koyu halkalar, yaşlanmanın normal bir parçası olarak gelişen, gözlerinizin altındaki şişkin göz kapaklarının oluşturduğu gölgeler veya çukurlar olabilir.
Sadece bir gözün altında renk değişikliği ve şişlik görülürse ve zamanla kötüleşiyorsa, ilk adım olarak doktorunuzla konuşun. Kapatıcıların ve reçetesiz satılan kremlerin sağlayabileceğinden daha kalıcı bir çözüm istiyorsanız, tavsiye için bir dermatologla görüşün.
Göz altı morlukları birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve bir sağlık sorunu ile ilişkili olabilir veya olmayabilir. Ayrıca, erken çocuklukta görülen ve yaşlandıkça kötüleşebilecek kalıtsal bir özellik de olabilirler. Bununla birlikte, koyu halkalar genellikle onlara neyin sebep olduğuna bağlı olarak tedavi edilebilir
1) Uykusuzluk
Uykusuzluk göz altı koyulaşmasına neden olabilir. Geceleri en az yedi ila sekiz saat uyumak , koyu halkaların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
2) Yaşlanma
Yaşlandıkça, göz çevresindeki doku incelmeye başlar, bu da gözlerin kabarık ve şişmiş görünmesine neden olur.
3) Alerjiler
New York'ta kendi muayenehanesini yürüten kozmetik dermatolog Michele Green , alerjiler ve kuru gözler de koyu halkalara katkıda bulunabilir, diyor . Alerjik reaksiyonunuz olduğunda , vücudunuz gözlerde kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilen histamin salgılar. Bu, gözlerinizi ovuşturmanıza, tahrişin artmasına, şişmeye ve koyu gölgelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
4) Genetik
Araştırmacılar, aile öyküsünün koyu halkalarla ilişkili en önemli faktör olduğunu ve katılımcılar arasında koyu halkaların ortalama başlangıç yaşının 24 yaşında olduğunu buldular. Genetik, koyu halkalara katkıda bulunan birkaç faktörü belirleyebilir: kolajen seviyeleri ve melanin üretimi.
1) Kolajen, vücutta cildin elastik kalmasına yardımcı olan ve kırışıklıkların görünümünü azaltan bir proteindir.
2) Melanin, derideki koyu kahverengi veya siyah pigmentleri ifade eder. Bu genellikle "genetik hiperpigmentasyon" olarak adlandırılır ve bir dermatolog tarafından tedavi edilebilir.
5) Demir eksikliği ve anemi
Anemi, yetersiz miktarda kırmızı kan hücresi ile karakterize tıbbi bir durumdur. Genellikle diyetteki demir eksikliğinden kaynaklanır.
6. Sigara ve alkol tüketimi
O'Keefe, hem sigara içmenin hem de içki içmenin cildi kurutarak koyu halkaları artırabileceğini söylüyor.
Hafif ila orta dereceli koyu halkalar genellikle aşağıdakiler gibi basit ve ucuz tedavilerle iyi yanıt verebilir:
- Soğuk. Genişlemiş göz altı kan damarları, gözlerinizin altındaki koyu halkalara katkıda bulunabilir. Bu damarların daralmasını sağlamak için bölgeye soğuk kompres, soğutulmuş bir çay kaşığı veya yumuşak bir beze sarılmış bir torba buz tutmayı deneyebilirsiniz.
- Ekstra yastıklar. Alt göz kapaklarınızda sıvı biriktiğinde oluşan şişkinliği önlemek için başınızı iki veya daha fazla yastıkla yükseltebilirsiniz.
- Ekstra uyku. Kısa geceler genellikle göz altı halkalarına neden olmamasına rağmen, uyku eksikliği, zaten sahip olduğunuz gölgeleri ve halkaları daha belirgin hale getirebilir.