Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Fıstık Ezmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Fıstık Ezmesi Kaç Kalori?

Fıstık ezmesi birçok kişinin severek tükettiği fakat tüketirken düşündüğü bir yiyecektir. Mesela fıstık ezmesi kilo aldırır mı, fıstık ezmesi sivilce yapar mı, fıstık ezmesi kalori değeri yüksek mi, vb. birçok soruyu aklımızdan geçiririz. Peki bunları düşünürken fıstık ezmesi yemekten vazgeçiyor muyuz? Çoğu kişi için bu sorunun cevabı hayır. Aslında vazgeçmemizi gerektirecek bir durum da yok. Önemli olan ne kadar ve hangi fıstık ezmesini tükettiğimiz. Haydi gelin aklımızdaki sorulara hep birlikte cevap bulalım.

Fıstık Ezmesi Besin Değeri

Konuyla ilgili araştırma yaparken en çok merak edilen sorunun fıstık ezmesi kaç kalori olduğunu fark ettim. Bu durum birçok kişinin beslenmesinde kalori hesabı yaptığını gösteriyor. Fıstık ezmesi kalori değeri fazla olan bir ürün fakat fıstık ezmesinde bunun haricinde dikkat edilmesi gereken daha önemli konular var. Yüksek oranda yağ, sodyum, şeker gibi. Böyle söylediğimde fıstık ezmesi kaçınılması gereken bir gıda gibi dursa da durum hiç de öyle değil. Sadece satın alırken dikkatli olmak da fayda var.

Fıstık ezmesi besin değeri açısından değerli bir üründür. Magnezyum, potasyum, çinko gibi önemli mineraller içerir. Bunun yanı sıra iyi bir protein kaynağıdır. B6, niasin gibi vitaminlerini önemli ölçüde içerir. Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir gıda kaynağı olan fıstık ezmesi kalori, sodyum ve yüksek oranda yağ içerebilir.

2 yemek kaşığı (yaklaşık 32 gram) fıstık ezmesi besin değeri şu şekildedir:

  • 188 kalori
  • 6,4 gram karbonhidrat
  • 8 gram protein
  • 16 gram yağ
  • 1,9 gram lif
  • 4,3 miligram niasin vitamini
  • 2,9 miligram E vitamini
  • 49 miligram magnezyum

Fıstık ezmesi besin değeri için verilen değerler yaklaşık olarak hesaplanan değerlerdir. Ürünlerin içeriğine ve bileşimlerine göre değişkenlik gösterebilir.

Fıstık Ezmesi Faydaları

Besleyicilik değeri yüksek olan fıstık ezmesini doğru seçtiğiniz zaman potansiyel birtakım faydalar sağlayabilirsiniz. Fıstık ezmesinin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doygunluğu arttırarak tokluk hissi sağlar. Bunu içerisinde yer alan protein, yağ ve lif sayesinde yapar. Fıstık ezmeli bir yemek veya atıştırmalık yedikten sonra daha uzun süre tok hissedebilirsiniz. Fıstık ezmesi ölçülü tüketildiğinde kilo kaybını ve bakımını destekleyebilir. Burada dikkat çekmek istediğim konu ölçülü tüketilmesi gerektiği. Çünkü fıstık ezmesi kalori değeri yüksek bir ürün. Fıstık ezmesinin faydaları arasında saydığımız bu madde ‘fıstık ezmesi kilo aldırır mı’ sorusuna en güzel cevap olabilir.
  • Fıstık ezmesi besin değeri açısından değerlidir. Çünkü içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır. Sahip olduğu bu besin öğeleri kardiyovasküler sağlığı destekler, iltihabı azaltır, kemik sağlığını destekler. Aynı zamanda sağlıklı bilişsel işlevi desteklemektedir.
  • Fıstık ezmesi iyi bir bitkisel protein kaynağıdır.
  • Saf fıstık ezmesi kan şekerinde ani bir artışa sebep olmaz.
  • Fıstık ezmesi, p-kumarin ve resveratrol gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu bileşikler çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

En iyi fıstık ezmesi hangisi?

Fıstık ezmesi kalori, yağ, şeker gibi bileşenler içermesi nedeniyle seçerken dikkat edilmesi gereken ürünlerden biridir. En iyi fıstık ezmesi markanızı ararken sadece fıstık içeren ürünleri seçmek mantıklı olacaktır. İlave tuz, şeker, yağ içeren ürünler sizlere fayda sağlamaktan uzak olan ürünlerdir. Tabi burada kastettiğimiz rafine şeker. İçerisindeki şeker meyveden de geliyor olabilir. Bir de bu tip ürünlerde koruyucu kullanıldığını görmek mümkün. Bu yüzden aldığınız ürünün koruyucu içermemesine dikkat edin.

Fıstık Ezmesi Zararlı Mı?

Yazının başından beri fıstık ezmesi kalori değeri yüksek bir ürün, ilave şeker içerir, seçerken dikkat etmek gerekir vb. birçok uyarıda bulundum. Peki bunun dışında herhangi bir zararı var mı? Fıstık ezmesi tüketirken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de yer fıstığının bazı bireylerde alerjiye sebep olmasıdır. Alerjik bir bünyeniz varsa bu konuya dikkat etmelisiniz. Bunun dışında fıstık ezmesinin içerisinde bulunan fosfor minerali, demir ve çinko gibi minerallerin vücut içerisindeki emilimini etkiler. Fıstık ezmesinin omega-6 yağ içeriği yüksek iken omega-3 yağ içeriği düşüktür. Bu nedenle fazla tüketilmesi durumunda vücut içerisinde bu yağların dengesiz bir oranda bulunmasına neden olabilir.  Omega-3 yağları iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken, çok fazla omega-6 yağı iltihaplanmaya neden olur.

Yazdıklarımı kısaca toparlamak gerekirse fıstık ezmesi en çok tüketilen sürülebilir ürünlerden biridir. Sağlığımıza fayda sağlayabilecek besin öğeleri içerir. Fakat fıstık ezmesi alırken etiketini kontrol etmek son derece önemlidir. Pek çok ürün içerisinde şeker ve ilave katkılar görmek mümkündür. Bu tür ürünler yerine şeker ve ilave katkı içermeyen ürün çeşitlerine yönelmekte fayda vardır. Ürün çeşitlerimiz arasında yer alan en iyi fıstık ezmesi seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.healthline.com/

https://www.medicalnewstoday.com/

https://draxe.com/

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin