Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Buğday Çimi Nedir?

Buğday çimi, ‘Triticum Aestivum’ türü buğday tohumlarının ilk yapraklarından elde edilmektedir. Buğday filizlenmeye başladıktan sonra 7-10 gün içerisinde hasat edilir. Daha sonra buğday çimi suyu şeklinde veya buğday çimi tozu olarak tüketilir. Buğday çimi için kısaca buğdayın genç çimleri de denilmektedir.

Buğday Çimi Besin Değeri

Buğday çimi protein değeri, vitaminler ve mineraller, diyet lifi gibi besin öğeleri bakımından oldukça zengindir. 100 gr buğday çimi besin değeri yaklaşık şu şekildedir:

  • Enerji 429 kalori
  • Toplam karbonhidrat 51,37 gr
  • Diyet lifi 28,6 gr
  • Protein 28,6 gr
  • C vitamini 200 mg
  • E vitamini (alfa tokoferol) 9,143 mg
  • Tiamin (B1 vitamini) 314 mg
  • Riboflavin (B2 vitamini) 7,429 mg
  • Niasin (B3 vitamini) 7,200 mg

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

 

Vitamin ve mineral deposudur:

Buğday çimi faydaları ile adından oldukça söz ettirmektedir. Bunu sağlayan en önemli özelliği vitamin ve mineral deposu olmasıdır. Yeşil yapraklı sebzelerin sağlığımız için ne kadar iyi olduğunu ve kanserden korunmada rol oynadığını biliyoruz. İki yemek kaşığı buğday çimi tozunun yaklaşık iki kilo yeşil yapraklı sebzeden daha fazla vitamin ve mineral içermektedir. Buğday çimi magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C ve E vitaminlerini içerir.

 

Ağız ve diş sağlığını koruyucu:

Ağız ve diş sağlığında önemli rol oynamaktadır ve rutin diş bakımını içeriden destekler. Buğday çiminin besin değeri dişleri ve diş etlerini koruyarak çürümeye karşı koruma sağlar.

 

Bağışıklık sisteminin desteklenmesi:

Sağlıklı ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini güçlendirir. Normal bir diyet uygulayamayanlar veya yeme sorunu yaşayanlar hızlı ve sağlıklı sonuçlar için buğday çimini tercih edebilirler. Klorofil ayrıca kandaki hemoglobin üretimini arttırır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca buğday çimi, vücuttaki serbest radikalleri nötralize eden B, C ve E vitaminleri ve beta-karoten şeklinde birçok antioksidan içerir.

 

Sindirim sistemini düzenleyici:

Sindirim sisteminin düzenli çalışmaması yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Buğday çimi hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemlerinde düzenleyici rol oynar. Sindirim sistemini etkilediği için kilo vermeyi de hızlandırır ve diyet yapanların hayatını kolaylaştırır. Buğday çimi içerisindeki klorofil ve enzimler vücudu ilaç kalıntılarından ve ağır metallerden arındırır. Akciğer, karaciğer, böbrek ve bağırsaklar başta olmak üzere iç organları temizler. Sindirim sisteminde kötü kokuya neden olan bakterileri yok eder.

 

Yüksek enerji depolama:

Buğday çimi, enerji depolamak isteyenler için en doğal kaynaktır. Buğday çimini herhangi bir içecek veya yiyecekle karıştırmak günlük enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır.

 

Kanser hücreleri ile mücadele eder:

Buğday çiminin bir başka faydası ise kanser önleyici bileşikler olan selenyum ve amigdalin bolluğundan gelir. Kanser hücreleri asidik ortamı tercih eder ve buğday çiminin vücudu alkalileştirmeye yardımcı olması kanser ile mücadelede önemli rol oynar. Buğday çimi sayesinde vücut, kanser hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için uygun ortam olmaktan çıkar.

 

Buğday Çimi Nasıl Tüketilir?

Buğday çimini günlük beslenmenize buğday çimi tozu veya buğday çimi suyu olarak kolayca ekleyebilirsiniz. Yani buğday çimi sadece sıvı tüketimi ile sınırlı değildir. Birçok kişi, sıcak ve soğuk yemekler için bir sos olarak buğday çimi tozu kullanarak bir varyasyon yaratır. Ayrıca birçok kişi buğday çimini çok uygun bir besin takviyesi olarak görmektedir. Buğday çiminin faydalarından yararlanmak istiyor ancak tadını beğenmiyorsanız içerisine farklı tatlar da ekleyebilirsiniz.

 

Buğday Çimi Suyu Zararlı Mı?

Buğday çimi suyu için zararlı olduğunu söylemek doğru olmaz.  Normal miktarlarda alınan buğday çimi istenmeyen yan etkilere de neden olmaz. Ancak fazla miktarda tüketilmesi baş ağrısı, mide bulantısı ve dişlerde renk değişikliği gibi yan etkilere neden olmuştur.  Buğday çiminin birçok yan etkisinin çimi kirleten toprak bileşenleriyle ilişkili olduğu düşünülmektedir.

 

Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar:

  • https://www.medicalnewstoday.com
  • https://www.healthline.com
  • Ercan A., Doğal Süper Gıdalar, Hayykitap, Kasım, 2018.

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin

850TL Üzeri Alışverişlerde Hediye!