Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Biotin Nedir?

Bu yazıda neler var?

Biotin saç bakım ürünlerinde, takviye edici gıdalarda ya da multivitaminlerde sıkça karşımıza çıkan bir kavramdır. Ne olduğunu merak ettiniz mi hiç? Kelime olarak ‘yaşam’ veya ‘rızık’ anlamına gelen eski Yunanca olan ‘biotos’ kelimesinden gelir. Peki biotin ne işe yarar?

Biotin Ne İşe Yarar?

Biotin sağlıklı metabolizma, sinir, sindirim ve kardiyovasküler fonksiyonlar için gerekli olan B grubu vitaminlerinden biridir. B7 veya H vitamini olarak bilinen biotin suda çözünen bir vitamindir. Suda çözünen vitaminler vücut içerisinde depolanmaz. Bu yüzden günlük olarak gıdalarla veya takviye olarak alınması gerekmektedir. Vücudun yağları, karbonhidratları ve proteini metabolize etmesine yardım eder.

Biotinin Gıda Kaynakları

Biotinin gıda kaynakları arasında kırmızı et, yumurta, fındık, tohum ve bazı sebzeler yer alır. Sığır ciğeri, tavuk ciğeri, somon ve yumurta gibi hayvansal protein kaynakları yüksek biotin içeriğine sahiptir. Benzer şekilde brokoli, tatlı patates ve ıspanak gibi sebzelerde ve birçok kuruyemiş ve tohum türünde de biotin vardır. Fakat bu yiyeceklerdeki biotin miktarı hayvansal gıdalara göre daha azdır.

Biotin Faydaları

Biotin, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Yani karbonhidratların, yağların ve proteinlerin parçalanmasında yer alan enzimleri destekler. Ayrıca hücreler tarafından gönderilen sinyallerin ve genlerin aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre kan şekeri düzeyini ayarlamaya yardımcı olarak diyabeti önleyebilir. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi düşürmede etkilidir. Bu şekilde kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

Biotin hamile veya emziren kadınlar için çok önemlidir. Biotin eksikliği nadir olmakla birlikte, hamilelik sırasında vücutta düşük biotin seviyeleri yaygın görülmektedir. Çünkü vücut hamilelik sırasında biotin vitamini daha hızlı parçalamaktadır. Sonuç olarak, hamile bir kadın, hamile olmayan bir kadına göre beslenme yoluyla veya takviyeler ile daha fazla biotine ihtiyaç duyabilir.

Saç dökülmesi, tırnakların kırılgan olması gibi bazı durumlar biotin eksikliği ile ilişkili olabilir. Biotin eksikliği bulunan kişilerde biotin takviyesi almak bu durumu önlemektedir. Bununla birlikte saç dökülmenizin veya tırnaklarınızın kırılgan olmasının sebebi biotin eksikliği dışında başka faktörlerinde bir sonucu olabilir.

Biotin Saça Faydaları

Biotin kullananlar genellikle saç sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle kullanmaktadır. Fakat saç sağlığı için biotine odaklanan araştırmalar sınırlıdır. Hatta bazı bilim insanları tarafından araştırmaların yetersiz kaldığı belirtilmiştir. Buna rağmen biotin kullanmanın yararlı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar var. Birçoğumuzun bildiği gibi sağlıklı saçlara sahip olmak için ihtiyacımız olan şeylerden en önemlisi keratin proteinidir. İşte biotin bu noktada devreye girmektedir. Biotin, keratin gibi proteinlerin oluşmasına yardımcı olmaktadır.

2012'de yapılan bir çalışmada, kendi kendine incelen saçları olan kadınlarda 6 ay boyunca biotin içeren çok bileşenli bir saç uzatma takviyesi kullanıldı. Araştırma sonucuna göre saç hacminde, kafa derisi kapsama alanında ve kalınlığında gözle görülür bir artış olduğu bildirildi. Bununla birlikte kullanılan saç bakım takviyesi çinko ve demir dahil olmak üzere birden fazla bileşen içerdiği için çalışmadan elde edilen sonuçlar tek başına biotine bağlanmamıştır.

Siz de saçlarınızı güçlendirmek için biotin içeren ürünler arıyorsanız buradaki listeden ürünlerimize ulaşabilirsiniz.

Biotin Eksikliği

Biotin eksikliği nadir olarak görülmektedir. Bununla birlikte eksikliğinde alopesi, saç renginin beyazlaması, kas ağrıları, dermatit gibi durumlar görülebilir. Bahsetmiş olduğum belirtiler başka bir rahatsızlıktan da kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden herhangi bir sağlık probleminde ilk olarak doktorunuza danışmalısınız.

Biotin Yan Etkileri

Biotin kullananlar yan etkileri olup olmadığını merak etmektedir. Biotin yan etkileri nadirdir çünkü bu vitamin (diğer B vitaminleri gibi) suda çözünmektedir. Bir başka deyişle biotin vitamini kan dolaşımında dolaşır ve vücutta bulunan fazla veya kullanılmayan miktarı idrar yoluyla atılır. Nadir olarak mide bulantısına neden olabilir. Ayrıca biotin kullanımı bazı laboratuvar testlerinin sonuçlarının yanlış çıkmasına da neden olabilir.

Sonuç olarak baktığımızda vücudumuz her gün beslenme yoluyla kendi başına yeterli biotin üretir. Bazı kişilerin düzenli olarak biotin takviyesine ihtiyaç duymasına neden olabilecek bazı sağlık durumları söz konusudur. Bu durum bir doktor tarafından belirlenmeli ve ona göre takviye kullanılmalıdır. Bunun haricinde saç bakım ürünlerinde biotin içeren ürünleri kullanmak saç sağlığınızı iyileştirmede rol oynayabilir.  Unutmayınız ki genel sağlığınızın yanı sıra saçınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın sağlığını iyileştirmenin en iyi yolu, besleyici ve çok yönlü bir diyet uygulamaktır.

Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar:

Bu yazıda neler var?

YAZIDA BAHSEDİLEN ÜRÜNLER

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin