Badem Ununun Faydaları Nelerdir?
Un, ekmek ve makarnalardan kurabiyeye ve atıştırmalıklara kadar pek çok gıdada kullanılmaktadır. Geleneksel buğday ununa popüler bir alternatif olan badem unu, karbonhidratı düşük, besinlerle dolu bir un çeşididir. Bugün biraz badem ununun faydaları neler, badem unu nasıl yapılır gibi konulardan bahsedelim.
Badem Unu Nedir?
Badem unu, öğütülmüş bademlerden yapılmaktadır. Kabuklarını çıkarmak için bademler kaynar suda haşlanır, ardından öğütme işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında ise ince bir un haline getirilmektedir. Besleyicilik değeri yüksek olan bir un türüdür badem unu. Yaklaşık ¼ bardak badem unu, 180 kalori, 7 gram protein, 15 gram yağ, 5 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 1 gram şeker içerir.
Badem Ununun Faydaları
Besin açısından zengin olan badem ununun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Badem Unu Kan Şekeriniz İçin Daha İyidir
Rafine buğdayla yapılan yiyeceklerin karbonhidrat bakımından yüksek, yağ ve lif bakımından düşük olmaları, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere ve ardından hızlı düşüşlere sebep olabilir. Bunun sonucunda yorgun, aç düşebilirsiniz. Bu durum şekerli, kalorisi yüksek ürünleri tüketmenize neden olabilir. Rafine buğdayın aksine badem ununun karbonhidratı düşük, sağlıklı yağları ve lifi yüksektir. Bu özellikler ona düşük bir glisemik indeks verir, yani sürekli bir enerji kaynağı sağlamak için kanınıza yavaş yavaş şeker salar.
- Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltır
Badem ununun faydaları arasında en önemlilerinden birisi de kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltmasıdır. Kolesterolü kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek tekli doymamış yağ açısından zengindir. Kolesterolünüz düşmesi ile kalp hastalığı riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Yapılan bir çalışma, günde 50 gram badem tüketen kadınların, tüketmeyen kadınlara göre daha düşük kolesterole sahip olduğunu gösterdi.
- Sindirim Sağlığınıza İyi Gelir
Badem unu çok miktarda prebiyotik diyet lifi içerir. Bu tür lif, ince bağırsağınızdaki bakteriler tarafından sindirilir. Yeterince prebiyotik lifi almak, daha sağlıklı, daha verimli bir sindirim sistemine yol açar.
- Badem Unu Glutensizdir
Buğday unu gluten içerir. Bu, hamurun esnek kalmasına yardımcı olan ve pişirme sırasında kabarmasını sağlayan bir proteindir. Birçok insan diyetlerinde glütenden kaçınır. Bu kişisel bir tercih olabilir ancak bazı insanlar çölyak hastalığı veya buğday intoleransı nedeniyle glüten tüketemezler. Çölyak hastalığı ve buğday intoleransı, bir kişinin vücudunun gluten yediğinde otoimmün bir tepki üretmesine neden olabilir. Bu bağırsak astarına zarar verebilir. Şişkinlik, ishal, deri döküntüleri, kilo kaybı ve yorgunluk gibi sorunlara neden olabilir. Badem unu glütensizdir, bu nedenle buğday ununa göre daha sağlıklı bir alternatiftir.
Badem Unu Kullanım Alanları
Badem ununun faydaları oldukça fazla olduğundan dolayı çok yönlü kullanım alanına sahiptir. Mesela glutensiz yiyecekler için buğday ununun yerine kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta badem unu, unlu mamullerin daha yoğun olmasına neden olabilir. Bunun nedeni, buğday unu içindeki glutenin hamur içinde havayı hapsederek pişmiş ürünlerin kabarmasını sağlamasıdır. Bunun haricinde yiyecekleri kızartmadan önce kaplarken galeta unu veya buğday ununun yerine kullanılabilir. Et veya balığı badem unuyla kaplayabilir, ardından çıtır bir kaplama elde etmek için kızartabilirsiniz.
Badem Unu Nasıl Yapılır?
Evde kendi badem ununuzu da yapabilirsiniz. Badem unu nasıl yapılır? sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Badem unu hazırlamak için bademlerin kabukları, suyun üstüne çıkana kadar kaynatın. Kabukları eleyin ve bademleri soğumaya ve kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra mutfak robotu yardımı ile ince bir toz haline getirin. Ev yapımı badem unu, vakumlu bir kapta saklayabilirsiniz.
Badem unu yapmaya vaktim yok derseniz eğer badem unu seçeneklerimize buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca listemizde badem unu kullanılarak yapılan diğer ürünleri de bulabilirsiniz. Güzel atıştırmalıklar bulacağınızdan eminiz.
Son olarak belirtmek istediğimiz bir nokta var. Badem unu yararlı bir içeriktir ancak yine de nispeten yüksek kalorili bademlerden yapılır. Buğday unu ile karşılaştırıldığında, aynı hacimde badem unu yaklaşık %50 daha fazla kaloriye sahiptir. Porsiyonlarınızı çeyrek fincan veya daha az tutmak, çok fazla kalori almanızı engellemenize yardımcı olacaktır. Bir de yalnız badem unu ile yapılan unlu mamullerin, buğday unu içerenler kadar kabarık olmayacağını bilmenizde fayda var.
Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ
Kaynaklar:
https://www.healthline.com/nutrition/almond-flour#TOC_TITLE_HDR_8
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almond-flour
https://www.medicalnewstoday.com/articles/almond-flour-nutrition#vs-other-flour