Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Karnıyarık Otu Tozu Nedir?

Karnıyarık otu tohumu lif alımınızı düzenli olarak artırmanın mükemmel bir yoludur. Ve kabızlık olasılığının azalması, karnıyarık otunun birçok potansiyel faydalarından sadece biridir. Karnıyarık otu ve karnıyarık otu tozu nedir? Öğrenmek için okumaya devam edin!

Karnıyarık Otu Tohumu Nedir?

Psyllium olarak da bilinen karnıyarık otu esas olarak Hindistan'da yetişen bir bitki olan Plantago ovata'nın tohumlarından elde edilen çözünebilir bir liftir. Karnıyarık otu insanlar tarafından yerel iyileştirme amaçlı kullanılan yıllık bir bitkidir. Karnıyarık otu faydaları arasında sindirim sistemine katkı sağlaması, yüksek kolesterol, trigliseritler ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olma gibi özellikleri sayabiliriz. Genelde besin takviyesi olarak kullanılan karnıyarık otunun kapsül, toz, granül gibi formları vardır.  

Karnıyarık Otu Tozu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Karnıyarık otu tozu, karnıyarık otu bitkisinin kurutulmuş yapraklarından elde edilmektedir. Karnıyarık otu tozunun en yaygın kullanım şekli su ile karıştırarak tüketmektir. Bunun haricinde çeşitli çaylar, smoothie veya yemeklere katılarak tüketilebilir. Glutensiz diyetlerde hamur işlerinin içerisine ilave edilebilir. İçerisinde çözünebilir lifler içerdiği için jel oluşturma su tutma kapasitesi yüksektir. Bu özelliği sayesinde tariflerde yumurta yerine kullanılabilir. 

Karnıyarık Otu Tozu Faydaları

  • Psyllium gibi çözünür lifleri diyete dahil etmenin kabızlığı iyileştirdiği ve bunun da yaşam kalitesini artırabileceği gösterilmiştir.
  • İshal tedavisinde kullanılabilir. Bunun gerçekleşmesi suyu emme yeteneği sayesindedir. Dışkı kalınlığını artırabilir ve kolondan geçişini yavaşlatabilir.
  • Kan şekerini düzenleme konusunda etkili olabilir.
  • Tokluğu arttırarak kilo kaybına yardımcı olabilir.
  • Kolesterol seviyelerini düşürmede etkilidir.
  • Lifli gıdaların kalp sağlığını desteklediği bilinmektedir. Çok sayıda çalışma, sağlıklı bir beslenme düzeninin parçası olarak alınan psyllium benzeri liflerin kişinin kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
  • Karnıyarık otu tozu, prebiyotik etkiye sahiptir. Prebiyotikler bağırsaktaki bakterilerin gelişimini destekleyen sindirilemeyen bileşiklerdir.

      Sizler de karnıyarık otu tozunun faydalarından yararlanmak tariflerinize çeşitlilik katmak isterseniz listemizde bulunan ürünlere buradan göz atabilirsiniz. 

      Karnıyarık Otu Tozunun Olası Zararları

      Çoğu sağlıklı insan için karnıyarık otu güvenlidir ve çeşitli faydalar sağlar. Karnıyarık otu tozu kullanırken yeterince su içmek önemlidir. Psyllium kabuğundaki (karnıyarık otu tohumundaki) lif suyu emdiğinden yeterince su içmemek kabızlığı kötüleştirebilir. Ayrıca şiddetli ağrı ve kramplara neden olan bağırsak tıkanıklığına da yol açabilir.

      Karnıyarık otu tozu nadir de olsa alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kaşıntı, kızarıklık, deri döküntüleri gibi alerji belirtileri gözlerseniz tüketmeyi bırakmalı ve doktora başvurmalısınız.

      Kaynaklar:

      https://www.medicinenet.com/what_does_psyllium_husk_do/article.htm

      Ercan A., Doğal Süper Gıdalar, hayykitap, İstanbul, Kasım, 2018.

      Aydar A., ve ark., Glutensiz Diyette Kullanılan Hammaddeler, Geleceğin Dünyasında Bilimsel ve Mesleki Çalışmalar, Ekin Basım Yayın Dağıtım, 2019, Bursa.

      https://draxe.com/nutrition/psyllium-husk/

      DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

      Bir hata oluştu!

      Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

      Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin