Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Hamilelikte Çatlak Kader Değil

Hamilelik sürecinde oluşan çatlakların ne kadar yaygın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazılarımız bunu böyle kabul etmişken bazılarımız ise bu çatlakların oluşturduğu yara görüntüsünden rahatsız. Peki bu çatlaklar nedir? Çatlak oluşumunu nasıl engelleriz? Oluşan çatlak görünürlüğünü nasıl azaltabiliriz? 

Çatlaklar Nedir?

Çatlaklar, cilt hızlı bir şekilde büzüldüğünde veya gerildiğinde ortaya çıkan bir yara izidir. Yani aniden kilo almak, zayıflamak ya da kas kütlesini büyütmek ciltte çatlaklara yol açabilir. Ancak bu yara izlerinin herhangi bir sağlık problemi teşkil etmediğini de unutmayalım.

Çatlakları bilimsel bir dille konuşacak olursak; cilt onu destekleyen ve esnemesine izin veren proteinler (kolajen ve elastin) içerir. Ancak cilt çok hızlı bir şekilde genişlediğinde veya gerildiğinde bu proteinler yırtılabilir ve çatlaklar görünebilir. 

Hamilelikte Çatlaklar Neden Olur?

Hamilelik sırasında dalgalanan hormon seviyeleri ve kilo alımı ile esneyen cilt, çatlaklara yol açar. Özellikle cildin en gergin olduğu dönemde yani hamileliğin son üç ayında ortaya çıkma olasılıkları daha yüksek olabilmektedir. Bu çatlaklar hamilelik sırasında en çok; karın, göğüsler, kalça ve uyluk gibi derinin fazla gerildiği bölgelerde görülür.

Çatlakları Önlemek Mümkün mü?

Hamilelik sırasında çatlakları %100 önlemenin bir yolu yoktur ancak oluşma ihtimallerini azaltmak ve ortaya çıktıklarında görünürlüklerini en aza indirmek için yapılabilecek bazı şeyler tabii ki var. Bunları sizler için sıraladık:

1-Yeteri Kadar Su İçin

Bol su içmek cildin nemli, esnek ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Cilt ne kadar sağlıklı ve nemli olursa çatlaması da o kadar zor olur.

2-Centella Asiatica Özü Kullanın

Centella Asiatica özü cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için özellikle Asya’da yaygın olarak kullanılan bir özdür. Bu öz, hücre üretimini ve fibroblastları uyarır böylece doku eksikliği olan bölgelerde doku oluşumunu sağlar.

3-Hyaluronik Asit Ürünleri Kullanın

Hyaluronik asit içeren ürünler çatlaklar ortaya çıktıktan hemen sonra kullanıldığında çatlakların daha az belirgin hale gelmesinde önemli bir rol oynar. Ciltte de doğal olarak bulunan bu molekül hem çatlakları önleme hem de tedavi etme sürecinde cilde destek olur.

4-Retinoid Deneyin 

Retinoidler cildin kolajen ve elastin üretimini artırmakla beraber hücre dönüşümünü de hızlandırarak çatlakların tedavisine yardımcı olabilir. Ancak retinoidleri hamilelik sırasında kullanılmaması gerektiğini, sadece hamilelik sonrasında kullanılabileceğini unutmayın. 

5-Yavaş ve Sabit Kilo Almayı Hedefleyin

Hamilelik sürecinde yaşanan hızlı kilo alımı çatlakların oluşmasında çok büyük bir nedendir. Bu süreçte kilo alımını olabildiğinde istikrarlı hale getirmek çatlakları en aza indirmede yardımcı olabilir. Doktorunuzla konuşmayı ihmal etmeyin.

İpucu: Doktorlar sabit bir oranda kilo almanın cilt üzerindeki gerilimi azaltarak çatlakların oluşmasını önlemeye yardımcı olabileceğini söylüyor. 

6-Düzenli Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz yapmak dolaşımı iyileştirmeye ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Egzersiz ile kilo alımını biraz daha kontrol altında tutabileceğinizi de göz önünde bulundurunca haftada en az 2 kere egzersiz yapmak doğru bir tercih olacaktır.

7-Microneedling Deneyin

Mevcut çatlakların görünümünü en aza indirgemede kullanılan en etkili yöntem mikro iğnelemedir. Bu işlemle cilt, daha fazla kolajen ve elastin üretmesi için uyarılır. 

Önemli Not

Çatlakların; hamileliğin ve yaşamın doğal bir parçası olduğunu ve çatlakların oluşmasında herhangi bir sakınca olmadığını unutmayın. Siz çatlaklarınızla da çok güzelsiniz <3

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin