Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Granola Nedir?

Granola hızlı ve pratik bir kahvaltı dediğimizde aklımıza ilk gelen seçeneklerden biridir. Aslında hepimizin bildiği fakat hakkında az bilgiye sahip olduğumuz bir ürün. Bu yüzden bugün sizlere granola nedir ondan bahsetmek istiyoruz. Yazımız tabii ki de sadece granolanın tanımını içermiyor. Granolanın faydaları ve zararları, granola seçerken nelere dikkat etmeliyiz gibi ayrıntı barındıran sorularınıza da yanıt bulabilirsiniz.

Çok tüketilen kahvaltılık gevreklerden biri olan granola, fındık, yulaf, kuru meyve gibi ürünlerin tatlandırılması ve pişirilmesiyle elde edilmektedir. Granola için sadece kahvaltılık gevrek olarak düşünmek yanlış olur. Ara öğünlerde de tüketilebilir tatlı krizlerini bastırmak için de. Granolayı tatlandırma amaçlı bal, akçaağaç şurubu, şeker kullanımı yaygındır. Granola için tam olarak şu malzemeler olmalı denilemez. Bu markadan markaya değişkenlik gösterir.

Granola kalori olarak yüksek kalorili yiyeceklerden biridir. Bununla birlikte protein ve lif açısından önemli bir kaynaktır. Aslında granolanın besin değeri içerisinde bulunan bileşenlere göre değişkenlik gösterir. Genel olarak bahsetmek gerekirse kurutulmuş meyve, ilave tatlandırıcı içeren granola çeşitleri şeker bakımından yüksektir. Bunun yanı sıra fındık ya da tohum bazlı granola çeşitleri ise protein bakımından yüksektir.

Peki çok sık tüketilen bu yiyecek bizim için iyi bir seçenek mi? Her gıdada olduğu gibi granola içinde fayda ve zarardan bahsetmek mümkündür. İlk olarak granola faydalarına bakalım.

 

Granola Faydaları

Kuşkusuz granolanın faydaları nasıl bir granola seçtiğinize bağlıdır. Şeker oranı yüksek bir granola tercih ederseniz fayda sağlamaktan ziyade olumsuz etkilere maruz kalırsınız. En iyi granola seçimi için buraya bakmayı unutmayınız.

Birçok kişi gün içerisindeki koşturmacasında yemek için daha pratik alternatiflere yöneliyor. Granolanın hazırlanması pratik olduğu için iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra granola iyi bir lif kaynağıdır. İçerisindeki yulaf ezmesi, kuru meyveler, tohumlar sindirim sistemimiz için oldukça iyi olan diyet liflerini içerir. Granola içerisinde yer alan kuru meyveler vitamin ve mineral kaynağıdır. Vitamin ve mineraller beslenmemizde önemli yer tutan besin öğelerindendir. Lif bakımından zengin gıdalar kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Granola raf ömrü uzun ve taşınması kolay olan bir yiyecektir. Bu durum da granolanın faydaları arasında sayılabilir. Şimdi gelelim granolanın zararlarına.

 

Granola Zararları

Bazı granola çeşitlerinde şeker ve yağ ilavesi yapılabiliyor. Bitkisel yağ, hindistan cevizi yağı gibi yağlar lezzet katmak, malzemeleri birbirine bağlamak amacıyla kullanılır. Bu durum fazladan kalori anlamına gelir. İstenmeyen kilo, obezite, metabolik rahatsızlıklar gibi problemlere yol açabilir. Şunu da belirtmek isterim ki son dönemlerde içerikleri daha yalın olan birçok ürün de mevcuttur.

Granola pişirilerek elde edilen bir ürün olduğu için akrilamid içerebilir. Pişirme işlemiyle yulaf içerisindeki aminoasitler ve şeker arasındaki tepkimeler sonucunda akrilamid bileşikleri oluşabilir.  Akrilamidler, kanserojen madde olarak kabul edilmektedir. Bu noktada panik yapmayın. Granoladaki akrilamid içeriği günlük alım miktarını aşmıyor. Fakat akrilamid bileşiğini birçok gıdadan vücudumuza alabiliriz. Bu noktada tükettiğimiz gıdaların geneline dikkat etmek gerekiyor.

 

Granola Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

En iyi granola markası herkesin damak zevkine göre değişebilir. Bu bölümde size en iyi granola markası şudur demek yerine granola seçerken nelere dikkat etmelisiniz ondan bahsedeceğiz. Bu noktada en önemli şey ürünün etiketini okumaktır. Tercih edeceğiniz ürünün etiketinde ilk sıralarda şeker, bal gibi tatlandırıcıların olmamasına özen gösterin. Çünkü gıda etiketlerinde içerik bilgisi yazılırken miktarca en çok olan üründen az olana doğru yazılır. Yani şeker ya da tatlandırıcı olarak kullanılan ürün ilk sıradaysa granolanın içerisinde o miktar olarak fazladır. Kısacası granola seçerken yulaf, fındık, tohumlar gibi bileşenlerin ilk sırada olmasına dikkat edin.  Bakacağınız bir diğer nokta da lif içeriği olmalıdır. Lifler bağırsak sağlığımızı korumak için oldukça önemlidir. Ayrıca granola seçiminizi yaparken rafine edilmemiş yağ içermesine dikkat edin. Son olarak alerjiniz, çölyak rahatsızlığınız, gluten intoleransınız var ise glutensiz granola tercih edin.

 

Müsli ve Granola Arasındaki Fark Nedir?

Müsli ve granolanın aynı olduğunu düşüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Besinsel açıdan benzer yanları olsa da üretimleri tamamen farklıdır. Müsli kısaca yulaf, tohum, kuru meyve karışımıdır. Müsli de granoladaki gibi pişirme işlemi yoktur. Bununla birlikte müsli genel olarak ilave şeker içermez. (Genel olarak diyorum, ekleyen firmalar olabilir)

Peki hangisini tercih etmeliyiz? Bu seçim tamamen size bağlı. Müsli ve granola besin değerleri bakımından birbirine yakın iki üründür. Her ikisi de ilave şeker içerebilir. Bu ayrımı ürünlerin etiketlerini okuyarak yapabilirsiniz. Bu yazıyı hazırlayan kişi olarak benim fikrimi sorarsanız tercihimi müsliden yana yaparım. Bunun sebebi de müslinin pişirme işlemine tabi tutulmamasıdır. Müsli çeşitlerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Granola Nasıl Tüketilir?

Granola nedir diyerek başladığımız yazımızı granola nasıl tüketilir diyerekten sonlandıralım. Yoğurt, süt, bitkisel süt gibi tercih ettiğiniz bir malzeme ile karıştırabilirsiniz. Taze meyveler ile süsleyebilirsiniz. İsterseniz kahvaltıda isterseniz ara öğünde tüketebilirsiniz.

 

Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin