Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

E Vitamini Cilde Faydaları Nelerdir?

E vitamini cilde faydaları ile bilinen bir vitamin çeşididir. Peki gerçekten de cilt için E vitamini kullanmak işe yarıyor mu? Ya da E vitamini nasıl kullanılır biliyor musunuz? Gelin hep birlikte E vitamini nedir, faydaları nelerdir inceleyelim.

E Vitamini Ne İşe Yarar?

E vitamini 8 formdan oluşan bir vitamindir. Fakat insan gereksinimlerini karşıladığı bilinen tek formu tokoferoldür. Hatta en aktif olanı da alfa-tokoferoldür. Yağ içerisinde çözünen vitaminlerden biridir. Vücut kendi kendine bu vitamini üretemez. Bu yüzden de gıdalarla bu ihtiyacımızı karşılamak gerekir. E vitamini kaynakları olarak buğday, pirinç, mısır, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ceviz, badem, ayçiçeği çekirdeği, tereyağı, çilek, kırmızı et, ıspanak, brokoli, kivi, mango ve muz gibi gıdaları sayabiliriz.  

E vitamini ne işe yarar diye baktığımızda ilk olarak söyleyebileceğimiz güçlü antioksidan etkilere sahip olmasıdır. Serbest radikaller olarak tanımlanan zararlı molekülleri nötralize eder. Böylece hücrelerimizi oksidatif hasara karşı korur. Bunun haricinde bağışıklığı destekler ve hücreler arası iletişim için gereklidir. Kalp rahatsızlığı ile karşılaşma riskinizi azaltabilir. Ayrıca E vitamini cilde faydaları bulunan besin öğelerinden biridir. Cilt için E vitamini konusuna ayrı bir başlık altında bakalım.

 

E Vitamini Cilde Faydaları

Vücut içerisinde E vitamini deride (hem dış katmanda hem de daha derin katmanlarda) depolanmaktadır. Bu yüzden birçok cilt bakım ürünü E vitamini içerir. E vitamini cilde faydaları olan bir vitamin olarak bilinse de bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Cilt için E vitamininin sağladığı potansiyel faydalar şu şekildedir:

  • E vitamini nemlendirici olarak kullanılmaktadır.
  • Güneşe maruz kaldığınızda oluşan cilt hasarlarına iyi gelebilir.
  • Hücre yenilenmesini sağlayarak cilt bariyerinin güçlü olmasına yardımcı olabilir.
  • Cilde elastikiyet sağlayarak kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir.
  • Egzama, sedef gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E vitamini ihtiyacınızı gıdalardan karşılayabileceğiniz gibi takviye olarak ya da cilt bakım ürünü olarak karşılayabilirsiniz. E vitamini takviyesi mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Fazla alındığı takdir de yarar sağlamayı beklerken zarar görebilirsiniz. E vitamini zararlarından alt başlık olarak bahsedeceğiz.

Cilt bakım ürünlerinde de E vitamini krem olarak ya da E vitamini yağı olarak karşımıza çıkıyor. E vitamini cilt tarafından kolayca emilmektedir. Bu nedenle E vitamini içeren bakım ürünlerinin topikal olarak kullanımı yağ bezlerinde depolanan E vitamini miktarını arttırabilir. E vitamini yağı nemlendirici olarak kullanmak için iyi bir seçenektir. Bunların haricinde E vitaminini bileşen olarak içeren cilt ve saç bakım ürünleri de mevcuttur. E vitamini içeren cilt bakım ürünlerimiz için buraya tıklayınız.

 

E Vitamini Zararları

E vitamininin dikkatli kullanılması önemlidir. Fazla E vitamini kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanamalara neden olabilir. Bir de E vitamini bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu yüzden doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Sonuç olarak baktığımızda E vitamini cildin korunmasına ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Gıdalardan yeterli miktarda E vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Buna ek olarak E vitamini takviyesi ya da E vitamini içeren cilt bakım ürünleri de kullanabilirsiniz. Fazla alındığı zaman birtakım olumsuz sonuçlara neden olabileceği için E vitamini takviyesi mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

 

Gıda Mühendisi Selinay Laçindağ

Kaynaklar:

 

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin