Sepetim ( 0 )
500TL Üzeri BEDAVA Kargo - Aynı Gün Kargoya Teslim 500TL Üzeri BEDAVA Kargo
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren
Flavus.com - Güzelliğe Dair Bir Evren

Brezilya Cevizi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bir kuruyemiş düşünün ki; içerisindeki zengin besin değeri ile günlük protein ve selenyum ihtiyacınızın tamamını karşılasın. Hangi kuruyemiş ki bu dediğinizi duyar gibiyim, gelin Brezilya cevizi ile tanışalım.

Brezilya Cevizi

Brezilya cevizi, içerisindeki yüksek besin değeri, iri, sert ve üçgen kabuk yapısıyla diğer kuruyemiş akranlarından çok farklıdır. Kabuğundan çıkardığımızda, pürüzsüz görüntüsü, kendine has aroması ve ağızdan kayıp giden tereyağımsı bir tada sahip.

Memleketi aslen Brezilya olsa da kendisi Ekvador’un Amazon ormanlarında ve Peru’da gövde gösteriyor. Ağaçta yetişen Brezilya cevizi, güzelliğini bu devasa ağaçtan alıyor. Nehir etrafında yabani olarak yetişen bu ağacın çapı 30 metreye kadar yayılan taç kısmı ve 49 metreyi bulmaktadır. Ağacın kalın dallarının uçlarında, Hindistan cevizine benzer 8-18 santimetre çapında kümeler bulunur. Her bir küme içerisinde 12-24 arasında güzellik abidesi Brezilya cevizleri bir başka deyişle ağacın tohumları vardır. Olgunlaşan kümeler ağacın dallarından düşer ve ormanın tabanından hasat edilerek Brezilya cevizleri, güneşte kurutulur. Kabukları ile yıkanarak satışa sunulur.

Şimdiye kadar Brezilya cevizinin dış güzelliğinden bahsettik. Gelin beraber Brezilya cevizinin faydalarını inceleyelim.

 

Brezilya Cevizinin Faydaları

İçerisindeki yüksek selenyum, Brezilya cevizini diğer yağlı tohumlardan ayıran en önemli özelliğidir. Yetişkin bir insanın günlük selenyum ihtiyacı ortalama 55 mikrogramken, bir adet Brezilya cevizinde ortalama 96 mikrogram selenyum bulunuyor. Günde sadece 1 Brezilya cevizi ile selenyum ihtiyacınızı karşılamak mümkün. Selenyuma ek olarak çinko, bakır, magnezyum gibi vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynayan mineralleri de içinde barındırıyor. Brezilya cevizinin faydaları başlıca etkileri şu şekildedir:

  1. İltihaplanmayı Azaltıcı Etkisi Vardır

İçerisinde E vitamini, selenyum, ellagik asit, gallik asit gibi antioksidanları bulunduran Brezilya cevizi, vücut hücrelerine zarar veren serbest radikallerin vücuttan uzaklaşması için bağışıklık sistemine destek olur. Vücuttaki iltihabı önlemek ve vücudu oksidatif stresten korumaya yardımcı olmak gibi çok önemli bir işlevi vardır. Brezilya cevizinin iltihaplanma üzerindeki bu olumlu etkisinden faydalanmak için düzenli olarak her gün tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

  1. Kalp Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Sağlığımız için çok kıymetli bir yeri olan kalbimiz vücudumuza sürekli kan pompalamak ile meşgul. İşte tamda bu sebepten dolayı  Brezilya cevizi tüketmekte fayda var. Brezilya cevizi, kalp sağlığının korunmasını destekleyen doymamış yağ asitleri ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan antioksidanlar, lif ve minerallerden zengin olması ile kalp sağlımız için biçilmiş kaftan! Önerilen miktarda tükettiğinizde, kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL ve trigliserit düzeyinin düşmesinde ve iyi kolesterol HDL seviyelerinde artış sağlayabilir. Kolesterol seviyesi kontrol altına alındığında kalp sağlığımızın ve genel sağlık durumumuzun korunmasına yardımcı olur.

  1. Tiroid Bezinin Çalışmasını Destekler

Brezilya cevizi içerisinde bulunan selenyum ile tiroid bezi hormonlarının işlevini yerine getirebilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tiroid bezini olası risklere karşı koruyan proteinlerin sentezlenmesine sağlar. Selenyumdan yetersiz beslenmeniz durumunda tiroid hücreleri hasara daha meyilli olur ve vücut fonksiyonlarını düzenleyen bazı aktivitelerde bozulmalar yaşanabilir. Günde sadece 1 tane Brezilya cevizi tüketerek tiroid bezi fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Beyin Fonksiyonlarını Destekler

Hemen hemen vücudumuzdaki tüm sistemleri kontrol eden beynimizin yeri bir başka. Brezilya cevizi, beyin fonksiyonlarımızın düzenlenmesinde önemli rol alan selenyum ve ellagik asit içerir. Antioksidan özellikleriyle öne çıkan ellagik asit, beyin üzerinde koruyucu ve antidepresan etkiler sağlar. Aynı zamanda iltihaplanmayı önleyen ellagik asit ve selenyum Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi bozukluklarına yol açan hastalıkların tedavisi için destekleyici niteliktedir. Beslenme programınıza Brezilya cevizini de ekleyerek, beyin hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltabilir, zihinsel sağlığınızı ve ruh halinizde iyileşmeler gözlemleyebilirsiniz.

  1. Kan Şekerinin Düzenlenmesini Destekler

Bir çoğumuz ‘’Elim ayağım titriyor, kan şekerim düştü galiba’’ diyerek çikolatalara, gofretlere sarılıyoruz, bunun yerine çok daha sağlıklı olan Brezilya cevizini tercih edin. Yüksek oranda lif ve protein içeren Brezilya cevizi, mideyi geç terk ederek kan şekerinin yavaş yavaş yükselerek kandaki insülin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Yüksek oranda içerdiği selenyum miktarı ile insülin metabolizmasının düzenlenmesine de katkıda bulunarak, diyabet tedavisinin etkinliğini arttırabilir. Diyetinize Brezilya cevizi ekleyerek kan şekerinizin düzenlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Her şeyin fazlasında olduğu gibi Brezilya cevizinin de fazlasının sağlığımıza yarardan çok zararı olduğunu bilmenizde fayda var. Günde birkaç taneden fazla tüketirseniz selenyumun toksik etkisiyle karşılaşma ihtimaliniz var. Brezilya cevizi içerisinde yüksek enerji barından bir besin, fazla tüketildiğinde günlük kalori alımınızı yükseltir ve kilo alarak formunuzu kaybetmenize sebep olabilir.

 

DİĞER BLOGLARIMIZI İNCELE

Bir hata oluştu!

Ürünü başarıyla favorilerinize eklediniz!

Bu web sitesi, en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edinin